Перейти до змісту
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Файна Україна

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Жозе МОУРІНЬО: «Ківу був моїм гравцем. Обіймемось перед та після гри»

📅 07.09.2026 14:22⏱ 7 хв читання
Ciko Перегляди: 13 Відповіді: 0
Жозе МОУРІНЬО: «Ківу був моїм гравцем. Обіймемось перед та після гри»

Головний тренер мадридського «Реала» Жозе Моуріньо провів прес-конференцію перед матчем 1-го туру основного етапу Ліги чемпіонів проти міланського «Інтера».

«Я хочу перемогти. Я міг би сказати, що хочу грати добре, але я не хочу грати добре, як проти «Бетіса», і програти — я хочу перемогти. Ми перебуваємо на етапі, де маємо зіграти 8 матчів, і наша мета — вийти до наступного раунду, і я вірю, що нам це вдасться. Але я хочу розглядати цей матч як окремий поєдинок, а не з огляду на те, що попереду ще сім ігор. Я хочу перемогти.

Я бачив гравців такими, якими мені подобається їх бачити: в роздягальні в Севільї після матчу вони були вкрай виснажені, на недільному тренуванні вже досить добре відновилися, а сьогодні — у цілком нормальному стані. Проаналізувавши нашу гру, ми дедалі більше переконуємося, що провели хороший матч, грали як команда, а пропущені голи були винятком. У нас усе гаразд. Звісно, у нас є відомі проблеми перед завтрашнім матчем, але це все. Ми будемо грати, будемо боротися і прагнути перемоги.

На «Бернабеу» я виграв одну Лігу чемпіонів, а один півфінал програв у серії пенальті. На цьому стадіоні я пережив і найкраще, і найгірше, але я не думаю ні про позитивне, ні про негативне — я думаю про те, що я тренер «Реала» і що завтра відбудеться матч Ліги чемпіонів. Це не надто важливий матч, бо він нічого не вирішує: це не плей-оф, це не групова стадія, як попередня, з чотирма командами. Потім у нас є ще 7 матчів, і я вірю, що й ми, й «Інтер» пройдемо далі. Я бачу, що в майбутньому «Реал» і «Інтер» можуть стати чудовим поєднанням, коли справи стануть дуже серйозними… Це матч, який відбудеться завтра, кожне очко є важливим, і, безсумнівно, така топ-команда, як «Інтер», приїжджає за очками, і саме це ми також спробуємо зробити.

Травми? Я не буду це коментувати, вибачте. Я міг би зараз п’ять хвилин крутитися тут і повторюватися. Не знаю, чи алгоритм календаря розмовляв італійською, чи ні, але алгоритм обрав саме цей матч, щоб зіграти його в такій ситуації. Твоє запитання очевидне, це те запитання, на яке я чекав, але у нас є 3, 4 або 5 варіантів. Ми можемо тут обговорювати їх усі, але зрештою я тобі нічого не скажу.

Я завершив свою роботу тут у 2013 році: ми виграли те, що виграли, і програли те, що програли. Ми віддали все, але той етап завершився. Це закритий розділ, і це не має нічого спільного з минулим, абсолютно нічого спільного з минулим. Це два різні моменти в історії «Реала». У 2010-х роках клуб роками не доходив до чвертьфіналу, а півфінал не грав уже дуже багато років. Зараз це «Реал», який перемагав протягом останніх десяти років. Це два різні періоди, але це не означає, що я змінив своє мислення. Якщо ви запитаєте, чи мрію я виграти Лігу чемпіонів із «Реалом», то, звісно, так, але це абсолютно не пов’язано з тим, що раніше мені цього не вдалося.

Це просто звичайний матч, хоча потім так вже не буде. У «Інтері» мене, без сумніву, сприймають як друга. Не думаю, що під час матчу, до чи після нього, вони дивитимуться на мене і вважатимуть мене другом, оскільки я є тренером «Реала». Буде приємно зіграти проти них, хоча з мого періоду там залишилося небагато гравців, але я з радістю побачу людей, які вболівають за «Інтер» до, під час або після матчу. Я хочу перемогти, і не буде часу думати про речі, пов’язані з дуже гарним минулим. Ківу — один із моїх, команда — одна з моїх, і вона завжди буде однією з моїх. Я дуже його люблю, я радий, що у нього все гаразд, і буде приємно обійняти його перед матчем, після матчу, а під час — ні. Я пам’ятатиму про те, що між нами є таке важливе минуле.

Клуб, який завжди залишається «Реалом», і, думаю, це все, що я можу сказати. «Реал» — це «Реал». У нього був досить складний сезон у минулому, і коли у тебе бувають складні сезони, звичайно ж, є багато речей, які потрібно покращити. І одна з цих речей — це робота на основі стабільності, а інша — робота на основі тих проблем, з якими стикаєшся. І саме так і є: ми завжди хочемо перемагати, хочемо перемогти завтра, у всіх матчах і в усіх турнірах. Коли порівнюєш, наприклад, з «Інтером», то ні, бо ми говоримо про приклад стабільності. Ми говоримо про команду, яка навіть попри зміну тренерів, як це відбувалося протягом останніх шести-семи років, залишається стабільною — з динамікою, стабільністю, структурою, трансферною політикою… загалом, стабільністю. Отже, «Реал» має прагнути досягти такого рівня стабільності, але, зрештою, «Реал» — це «Реал», і наша мета — перемагати.

Я не хочу говорити про суддівські рішення. І, можливо, це не відповідь на твоє запитання. Вибач, бо я ухилюся від твого запитання і відповім по-іншому, але оскільки це запитання до мене не надходило, я скористаюся твоїм, щоб піти в цьому напрямку. Ми програли «Бетісу», ми програли, бо не змогли перетворити на голи ту атакуючу гру, яку показала команда. Але щодо пенальті: чому його не переглянули? Його не переглянули тому, що VAR не знає правил, чи тому, що VAR не захотів? Це питання, на яке мені, як тренеру «Реала», хотілося б отримати відповідь від відповідальних осіб, бо якщо арбітр VAR не переглянув пенальті через незнання правил, то йому слід піти додому й не працювати з VAR. Якщо арбітр VAR не наказав повторити пенальті, бо не захотів, це ще гірше. І виникає третє запитання: чому він хоча б не звернувся до арбітра? Якщо він не знав правил, чому не звернувся до арбітра, щоб той подивився на монітор? Ситуація трохи дивна. Я хочу виходити з позиції чесності й думати, що він не знав правил — я волію виходити з позиції чесності. Але якщо це так, то я не можу бути арбітром, не можу бути арбітром VAR, бо через тиждень, місяць чи два в аналогічній ситуації пенальті повторять. І я хочу чітко наголосити, що ми не програли саме через це, бо, можливо, ми навіть могли б не реалізувати повторний пенальті, але як тренер «Реала» та учасник важливого професійного турніру, я хотів би знати: з якої причини пенальті не було повторено? І я хотів би, щоб на це відповіли ті, хто несе за це відповідальність. Інша річ у цьому матчі, яка не має нічого спільного з результатом, — це те, чому капітан «Реала» отримав жовту картку? Коли Вінісіус показав на капітанську пов’язку і підійшов до арбітра, а ще до того, як підійти, отримав жовту картку, я також хотів би знати, чому. Нам завжди кажуть, що капітан має право, ввічливо й без агресії, підійти до арбітра, щоб попросити якогось пояснення.

Ендрік? Завтра він може бути готовий зіграти п’ять хвилин, максимум десять, і все. Вчора він

вперше тренувався з командою. Він не грав з часів товариських матчів у Будапешті чи Австрії і не готовий до більше ніж п’яти-десяти хвилин, але оскільки у нас є більше місця на лаві запасних — адже там 12 гравців, а ми не маємо їх усіх — він там є і, можливо, отримає ігровий час. Він — нападник і гратиме в нападі.

Ківу був моїм гравцем, ми працювали разом, разом пройшли через стільки всього... Є колишні гравці, які без досвіду йдуть тренувати команди найвищого рівня, і дехто з них виявляється хорошим, а дехто — ні. Він досягає успіху. З ким ти розмовляв, щоб дізнатися про наші стосунки? Зі своєю мамою, татом, другом? Хочеш знати, з ким я розмовляю? Нам немає чого пояснювати, немає чого пояснювати. Обійми завтра перед матчем, ще одні обійми після матчу, а під час матчу подивимося, що буде».

Матч «Реал» Мадрид – «Інтер» відбудеться 8 вересня о 22:00 за київським часом.

Відповідей поки що немає.
Гість
Напишіть відповідь...

Акаунт

Навігація

Пошук

Пошук

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.