«Ми можемо перемагати Vitality» – інтерв’ю з B1ad3 про поразку NAVI від Legacy на EWC

Видання Insider Gaming поспілкувався з головним тренером NAVI Андрієм «B1ad3» Городенським після болючої поразки української команди від Legacy з рахунком 9:13, 2:13 на турнірі з Counter-Strike 2 в рамках Esports World Cup 2026. Пропонуємо вашій увазі повний переклад цього інтерв’ю.
Очевидно, сьогоднішній матч був розчаруванням у багатьох аспектах. Які ваші перші думки?
Перші думки? Ми можемо грати краще.
На індивідуальному рівні здавалося, що ваші гравці сьогодні взагалі не були в грі, за винятком w0nderful на Inferno. Наприклад, makazze завершив Inferno зі статистикою 7-16. Чи можна досягати успіху в Counter-Strike з такою статистикою?
B1ad3: [сміється] Це неприйнятно. Треба його вигнати.
Не знаю, нам потрібно подивитися, як усе піде, і поговорити з ним. Зрештою, це завжди питання до самого гравця: чому він так зіграв. Я не можу залізти йому в голову і зрозуміти, що з ним сталося. Усе залежить від нього, від того, як він грає.
Але в цьому CS також усе залежить від прийняття рішень. Суперник може отримати імпульс, покарати тебе, ти можеш втратити впевненість. Так, усе це приходить із досвідом. Подивимося, що буде далі.
У вас було відчуття, що гравці не були достатньо зосередженими перед матчем?
Ні, я думаю, що це було просто погано. Якщо хочеш перемагати, звичайно, ми повинні бути стабільними, повинні бути послідовними.
Очевидно, це базові речі, і справа навіть не в makazze. Я думаю, що ми як команда зіграли не дуже добре. У нас було так багато хороших ситуацій, які ми зазвичай доводимо до кінця.
Зазвичай для нас це взагалі не проблема. CS загалом побудований на перевазі. Ти створюєш перевагу для себе, а потім просто реалізовуєш її, використовуєш цю перевагу.
Тричі, коли ми мали перевагу за CT, ми просто програли раунд. А це означає, що ми, найімовірніше, не переможемо. Так не можна грати.
Коли граєш проти хорошого суперника, ви фактично граєте на рівних. Вони виграють раунд — той раунд, який їм потрібно було виграти з перевагою, — і вони його виграють. Потім у нас є раунд із перевагою, і ми його виграємо. І тоді ви просто граєте в шахи, раунд за раундом.
Але коли ти починаєш програвати раунди, які повинен вигравати, як ти взагалі можеш перемагати на такому рівні CS? Це неможливо.
Ви виходите на Ancient і програєте ситуацію 2v1 уже в пістолетному раунді. Здавалося, що емоційний стан гравців був дуже пригніченим. Чи була сьогодні проблема з психологією команди на сервері?
Так, психологія – це дуже багато всього. Менталітет. Я маю на увазі, що так можна сказати про кожну гру, яку ти програв. Але проблема з психологією є в кожній грі, тому що в якийсь момент ти міг зіграти краще, правда? У певний момент ти міг зробити більше.
Це означає, що завжди йдеться про психологію. Але моя думка така: ми починаємо Ancient із ситуації 5v3 у пістолетному раунді — і знову його програємо. За T-сторону. Ми не повинні програвати такі пістолетні раунди. Гра починається саме з цього.
Якби Ancient починався для нас із хорошої T-сторони, це була б зовсім інша гра. Коли ти віддаєш їм економіку та перевагу, звичайно, ми можемо програти саме так. Вони починають дуже сильно вірити у власні сили.
Тому я думаю, що тут дуже багато залежить від якості наших дій і прийняття рішень у критичні моменти. І це однаково стосується суперника.
Те, що ми повинні вигравати, ми маємо вигравати. І важливо те, що зазвичай ми саме так і робимо. Тобто ми не просимо якогось дива. Це базова річ для нас.
Ми грали попередній сезон цим самим складом. Це базові речі. Ми можемо перемагати Vitality. Навіть якщо вони залишаються сильним суперником на цьому турнірі.
Ви не можете перемагати їх, якщо граєте так, як сьогодні. Не можете. Ніколи. І так само ви не можете перемагати інші команди.
Я вже казав, наприклад, на Мейджорі ми перемогли Legacy цим складом, правда? Я маю на увазі, що try тоді не грав. Але моя думка в тому, що я знаю, як ми можемо грати, і ми можемо грати набагато краще.
І, очевидно, психологія є частиною цього. Нам потрібно сісти разом і поговорити одне з одним: «Що сталося?»
У міжсезоння ваш тренер із психологічної підготовки Xirreth перейшла до Astralis. Чи вважаєте ви, що це могло вплинути на сьогоднішній результат?
Ні, ми так само програли G2 та Falcons на Мейджорі, і в нас був тренер із психологічної підготовки. Я маю на увазі, ми все одно програли, розумієте? І до цього ми програвали.
Ви навіть не можете уявити, скільки матчів ми програли саме так. Я пам’ятаю Мейджор проти FaZe у Будапешті. Так само можна згадати Краків, де ми програли Spirit, FURIA. Психологія була проблемою.
Тому не варто думати, що тут є якась велика різниця чи фактор, який усе змінює. Я знаю про цю проблему вже давно. Можливо, коли я вперше отримав досвід роботи з першим тренером із психологічної підготовки, я постійно про це думав, обговорював із ним різні речі, потім із наступним тренером і так далі.
Немає жодного шансу, що… Я не хочу, щоб люди думали, ніби будь-яка команда може просто поставити одного хлопця позаду гравців – тренера з психологічної підготовки – і він створить диво. Гравці залишаться тими самими.
Тренер із психологічної підготовки дає більше напрямку, допомагає з інструментами, дає тобі умовні 5% чогось – прогресу та розвитку твоїх навичок. На найвищому рівні все приблизно так і працює.
Але якщо ти не можеш грати в CS, якщо ти не можеш робити те, що зазвичай робиш, як, наприклад, минулого сезону, тобі ніхто не допоможе. Усе загалом залежить від нашого настрою та психологічного стану.
Але проти The MongolZ ми зіграли добре. У нас був хороший психологічний стан. Сьогодні чомусь він був поганим. Але, як я вже сказав, нам потрібно поговорити з командою. Чому? Що сталося?
NAVI вирішили не робити заміну у складі влітку. Я думаю, що багато людей досі вважають, що цьому складу не вистачає індивідуального рівня. Ви знаєте, помилки трапляються. Гравці — люди. У вас ніколи не буде ідеальної гри в Counter-Strike, де всі гратимуть бездоганно…
Звичайно. Ніколи, ніколи. Ми навіть не ставимо перед собою такої мети. Ми ніколи не прагнемо ідеального CS. Ми говоримо це щодня. У кожному матчі ми кажемо: ми не можемо грати в ідеальний CS. Ми будемо робити помилки в цій грі. Сто відсотків. Так буває завжди. Просто потрібно знати, як на них реагувати.
Ви відчуваєте, що цьому складу NAVI потрібно щось змінити?
Поки що ми просто продовжуємо грати. Ми продовжимо сезон, тому що багато чого напрацювали на буткемпі, і я думаю, що в нас є хороша можливість добре розпочати сезон.
Перші три турніри — подивимося, як усе пройде і що вони нам принесуть. Я думаю, що ми можемо бути сильним претендентом. Не лише на одному турнірі. Нам просто потрібно зіграти більше офіційних матчів і мати більше напрацювань. Нам потрібно все відшліфувати.
У нас є сім карт, тому ми будемо дуже сильним претендентом. Нам просто потрібно продовжувати працювати й докладати більше зусиль, виправляючи помилки. Ми виправимо помилки, яких припустилися сьогодні. Ми точно станемо кращими.
Відповіді