NEO про перші дні в Astralis, звільнення з FaZe та роботу з HooXi

Новий головний тренер Astralis Філіп «NEO» Кубскі розповів про початок роботи з данською командою, досвід у FaZe, причини свого відходу з колишнього клубу та головні зміни, які він планує запровадити в новому колективі.
Для легендарного польського гравця Astralis стала лише другою командою в тренерській кар’єрі. До цього NEO протягом тривалого часу працював із FaZe, де разом із командою вигравав великі турніри та переживав як успішні періоди, так і складні відрізки.
За словами Кубскі, перші дні в Astralis залишили позитивне враження. Тренер уже встиг познайомитися з гравцями та побачив значний потенціал у складі, хоча попереду на команду чекає велика кількість роботи.
«Було дуже приємно й освіжаюче опинитися в новому середовищі, серед інших людей. Я знайомлюся з усіма як із людьми та як із гравцями. Мені подобається те, що я бачу. У команди величезний потенціал. Звичайно, попереду багато роботи, але приємно знову повернутися до справи».
Водночас перехід до Astralis став для NEO незвичним досвідом після багатьох років у FaZe. Польський тренер зізнався, що остаточно усвідомив зміни лише тоді, коли побачив своїх колишніх підопічних у формі FaZe.
«Я по-справжньому не відчував цього, доки сьогодні не побачив хлопців у футболках FaZe. Це сприйнялося трохи інакше. Мені дуже подобався час у FaZe, я добре ставився до людей навколо команди й до самого складу. Це були хороші часи, і я радий, що мав можливість бути частиною цього клубу».
NEO зазначив, що за кілька місяців уже встиг звикнути до змін і тепер сприймає роботу в Astralis як наступний етап своєї кар’єри.
Окремо тренер прокоментував рішення FaZe прибрати його зі складу. Раніше капітан команди Фінн «karrigan» Андерсен розповідав, що гравці не очікували саме такого рішення та не припускали, що клуб замінить NEO.
Сам поляк не став розкривати деталі, однак заявив, що розуміє логіку організації. На його думку, зміна тренера часто стає одним із перших кроків, до яких вдаються клуби, коли команді потрібні зміни.
«Я можу зрозуміти цю точку зору. Не хочу надто заглиблюватися в деталі, але команді були потрібні зміни, а заміна тренера — один із перших кроків, які зазвичай роблять організації.
Це частина гри. Я ні на кого не тримаю образ. Сталося те, що сталося. Але я засвоїв свій урок».
Досвід роботи у FaZe став для NEO першим у ролі тренера. До цього він значно довше виступав як професійний гравець, тому, за його словами, іноді дивився на ситуації переважно з позиції кіберспортсмена.
Тепер він планує змінити свій підхід.
«Я точно багато чого навчився. Я був гравцем значно довше, ніж тренером, тому, можливо, дивився на деякі речі більше з перспективи гравця. Але тренеру потрібен інший підхід, тому під час роботи з Astralis я зміню деякі речі».
Важливою зміною для NEO стала й робота з новим капітаном. Протягом усієї тренерської кар’єри він співпрацював лише з одним постійним внутрішньоігровим лідером — karrigan. Тепер польський спеціаліст будує взаємодію з Расмусом «HooXi» Нільсеном, який має інший стиль керування командою.
«За всю тренерську кар’єру я працював лише з одним IGL, а тренер найбільше взаємодіє саме з капітаном. Тому я знав лише підхід karrigan і те, як він працює.
Тепер я працюю з HooXi, знайомлюся з ним. У нього інший підхід і інші способи вирішувати різні питання, тому я також навчаюся цьому.
Але я дуже радий, що мав можливість працювати з karrigan. Він чудовий капітан, і я багато чого в нього навчився».
Порівнювати стилі HooXi та karrigan NEO детально не захотів. Він зазначив, що в обох данських капітанів є певні спільні риси, але водночас вони є доволі різними людьми.
Перші результати Astralis під керівництвом нового тренера були нестабільними. Команда вдало виступила на BLAST Bounty та кваліфікувалася на LAN-турнір, але не змогла досягти успіху у кваліфікації до StarSeries.
NEO пояснив, що поки не поспішає робити остаточні висновки, оскільки більшість матчів проходила онлайн. За його словами, майбутні LAN-змагання дозволять краще оцінити реальний рівень команди.
«З огляду на те, що це були переважно онлайн-матчі, усе трохи відрізняється від гри на LAN. Думаю, тут я дізнаюся більше.
У нас був буткемп, і він пройшов дуже добре. Я отримав можливість ближче познайомитися з хлопцями. Як і у випадку з FaZe, я приєднався до команди, яка вже давно грає разом. У них є власний стиль і свої підходи, тому мені також потрібно пройти певний процес адаптації».
Тренер визнав, що старт команди не був ані провальним, ані ідеальним.
«Наш шлях поки не був жахливим, але й ідеальним його не назвеш. Однозначно є можливості для покращення, і потенціал команди помітний. Просто попереду ще дуже багато роботи».
Також NEO поділився думкою про повернення Cache до активного пулу карт. Astralis уже тричі зіграла на оновленій карті, здобувши дві перемоги та зазнавши однієї поразки.
За словами польського тренера, зміни в CS2 та оновлений skybox дещо вплинули на тактику, однак загальна структура гри на Cache залишилася знайомою.
«Дещо змінилося, але не настільки сильно. Cache можна порівняти з Dust2, яку прибрали, а потім повернули. Ми знову бачимо багато тих самих речей.
Завдяки змінам skybox з’явилися нові підходи, але водночас досить кумедно бачити, як команди використовують стратегії десятирічної давнини.
Я радий, що Cache повернулася до пулу. Мені завжди подобалася ця карта, і я любив на ній грати. Вона доволі проста, тому грати на ній приємно».
Великий досвід виступів на Cache допомагає NEO швидше адаптувати гравців Astralis до карти. Тренер може використовувати власні знання, щоб пояснити розташування, особливості позицій і базові тактичні рішення.
«Звичайно, це допомагає. Я добре знаю карту й багато грав на ній раніше, тому маю певні ідеї щодо того, як хлопцям варто грати на своїх позиціях і виконувати окремі стратегії.
Деякі речі змінилися. У CS2 можна зруйнувати димову гранату за допомогою HE, тому гра трохи відрізняється. Але багато елементів залишилися такими самими. Мій досвід точно допоміг швидше познайомити гравців із картою».
Наприкінці NEO оцінив важливість майбутнього турніру. Через несподівані поразки фаворитів на онлайн-етапі Astralis отримала високий посів, однак команда не матиме можливості самостійно обрати суперника.
Тренер вважає, що це не повинно впливати на підхід до матчів. Головним завданням залишається покращення гри та досягнення стабільних результатів.
«Це дуже важливий турнір, і ми раді бути тут. Те, чи обираєш ти суперника або тебе обирають, насправді не має великого значення. Потрібно просто добре грати в Counter-Strike та пройти якомога далі.
Ми продовжимо працювати, намагатимемося покращити результати та стати стабільнішою командою».
Відповіді