Опубліковано 18 травня, 20251 р Адміністратор Невеликий ліричний відступДистрибутив SuSE Linux почав свій шлях у Німеччині на початку 90-х років 20 століття. Спочатку був заснований на Slackware, проте згодом зазнав значних змін і став самостійним дистрибутивом. Трохи згодом, через 10-річчя, був викуплений американською компанією Novell. З того часу дистрибутив розвивається та підтримується спільнотою openSUSE, на базі якої також збираються комерційні продукти. Вільно-розповсюджувана гілка opeSUSE містить 2 версії дистрибутивів Linux: стабільний leap ("стрибунець") та ролинг-реліз tumbleweed ("перекоти-поле"). Про останній і йтиметься у цій статті.Встановлення мінімальної бази для робочого столуНаша мета: встановити opensuse з необхідним набором програм для майбутньої конвертації складання в легковажну десктоп-систему на базі Х-сервера з віконним менеджером Openbox на борту. Для цього:Качаємо iso-образ openSUSE Tumbleweed з офіційного сайту будь-яким зручним для вас способом.Готуємо завантажувальний диск, знову ж таки будь-яким зручним для вас способом. Завантажуємося з live-образу openSUSE Tumbleweed і слідуємо крокам встановлення системи. У документації… багато чого написано, але оскільки установник повністю графічний, можна й пропустити.Буде виконано діагностику вашого обладнання та згенеровано ядро системи. Після завершення процесу з'явиться екран вибору мови системи.На наступному етапі потрібно налаштувати параметри мережі. Якщо у вас підключення кабельне, то найімовірніше інсталятор сам все автоматично конфігурує. Для wifi-підключення потрібно налаштувати точку доступу (ім'я та пароль)Далі нам буде запропоновано підключити мережеві репозиторії та вибрати "системну роль" майбутньої установки. Я рекомендую вибрати " Робочий стіл - графічна система з обмеженим набором пакетів, служить базою для власного набору пакетів". У цьому варіанті буде встановлено мінімальне графічне середовище: xorg + icewm. Надалі її ми будемо використовувати для зручності збирання власного оточення.На наступному етапі нам необхідно вибрати диск та його розмітку, куди буде встановлена система. Можна скористатися вбудованим інструментом для «ручної розмітки», якщо не влаштовує варіант, що автоматично пропонується (btrfs + swap)На цьому етапі нам запропонують вибрати географічну зону та часовий пояс із параметрами синхронізації часу тощо. Нічого цікавого.На наступному кроці виконується створення користувача, налаштування паролів і параметрів входу в систему.Хвилин через 5-10, коли установник закінчить виконувати свої завдання, відбудеться автоматичне перезавантаження комп'ютера. Нас вже зустрічатиме віконний менеджер LightDM із вікном запрошення для авторизації та входу у свіжовстановлене графічне середовище IceWM із "фірмовим" розфарбуванням.На цьому все базова система встановлена з браузером Firefox, центром налаштувань Yast2 і емулятором терміналу Xterm; реально ж – нічого зайвого! Xterm нам знадобиться для встановлення свого набору ПЗ, Firefox допоможе з пошуком інформації, що бракує, а Yast2 (він же центр) і хтось відразу захоче ним користуватися замість командного рядка. Я ж, за класикою жанру, все розповім і покажу далі з використанням цієї.По-перше, оновимо систему, особливо важливо це зробити, якщо на етапі установки ви не підключили мережеві репозиторії (всі дії виконуємо з-під root, поки наш користувач не доданий до групи wheel і не внесені деякі коригування у файл sudoers). Можна звичайно і так користуватися командою sudo, пам'ятаючи, що для авторизації кожен раз доведеться вводити пароль root, а не вашого користувача (що мені зовсім не сподобалося). У openSUSE така можливість надана за замовчуванням, додаванням 2-х рядків у файл sudoers, які ми пізніше закоментуємо або зовсім видалимо.* Перевірка списку репозиторіїв та виключення з нього* локального репозиторія настановного диска (флешки):# zypper lr# zypper rr <ім'я або номер реп-и зі списку виводу команди вище видалення>* Синхронізація бази даних репозиторіїв та запуск оновлення системи:# zypper ref# zypper dupВносимо правки у файл /etc/sudoers і додаємо нашого користувача до групи wheel, щоб дозволити йому в майбутньому виконувати дії від імені суперкористувача, використовуючи команду sudo, авторизуючись зі своїм паролем:* Відкриємо файл sudoers для редагування:#visudo* Кому не подобається працювати у vim, можна відкрити файл у редакторі nano:# nano /etc/sudoers* Коментуємо, як показано нижче - наступні рядки файлу:#Defaults targetpw # ask for password of target user i.e. root#ALL ALL=(ALL) ALL # WARNING! Тільки використовуйте це разом з 'Defaults targetpw'!* Забираємо коментар з наступного рядка та зберігаємо файл:%wheel ALL=(ALL:ALL) ALL* Додаємо користувача до групи wheel:# gpasswd -a <user_name> wheelopenSUSE на мінімалках або як встановити та налаштувати полегшений десктопМатеріал написаний юзером веб-сайту.Невеликий ліричний відступДистрибутив SuSE Linux почав свій шлях у Німеччині на початку 90-х років 20 століття. Спочатку був заснований на Slackware, проте згодом зазнав значних змін і став самостійним дистрибутивом. Трохи згодом, через 10-річчя, був викуплений американською компанією Novell. З того часу дистрибутив розвивається та підтримується спільнотою openSUSE, на базі якої також збираються комерційні продукти. Вільно-розповсюджувана гілка opeSUSE містить 2 версії дистрибутивів Linux: стабільний leap ("стрибунець") та ролинг-реліз tumbleweed ("перекоти-поле"). Про останній і йтиметься у цій статті.Встановлення мінімальної бази для робочого столуНаша мета: встановити opensuse з необхідним набором програм для майбутньої конвертації складання в легковажну десктоп-систему на базі Х-сервера з віконним менеджером Openbox на борту. Для цього:Качаємо iso-образ openSUSE Tumbleweed з офіційного сайту будь-яким зручним для вас способом.Готуємо завантажувальний диск, знову ж таки будь-яким зручним для вас способом. Мені симпатизує ventoy , стаття про який є на нашому сайті: https://pingvinus.ru/program/ventoyЗавантажуємося з live-образу openSUSE Tumbleweed і слідуємо крокам встановлення системи. У документації… багато чого написано, але оскільки установник повністю графічний, можна й пропустити.Буде виконано діагностику вашого обладнання та згенеровано ядро системи. Після завершення процесу з'явиться екран вибору мови системи.ВАЖЛИВО! Якщо на цьому етапі вибрати мову англійську (а я завжди так роблю), то пізніше, у встановленої системі, ви не зможете поміняти її на російську. зміна розкладок у процесі встановлення!На наступному етапі потрібно налаштувати параметри мережі. Якщо у вас підключення кабельне, то найімовірніше інсталятор сам все автоматично конфігурує. Для wifi-підключення потрібно налаштувати точку доступу (ім'я та пароль)ВАЖЛИВО! Зверніть увагу, що на етапі конфігурації мережі у вас не запитується ім'я локального хоста, але без завдання можуть бути "приколи" в графічному середовищі. Про це трохи пізніше...Далі нам буде запропоновано підключити мережеві репозиторії та вибрати "системну роль" майбутньої установки. Я рекомендую вибрати " Робочий стіл - графічна система з обмеженим набором пакетів, служить базою для власного набору пакетів". У цьому варіанті буде встановлено мінімальне графічне середовище: xorg + icewm. Надалі її ми будемо використовувати для зручності збирання власного оточення.По секрету скажу, що взагалі немає значення вибір на даному етапі. Наприкінці підготовки до встановлення ви зможете ще раз вибрати системну роль, а вкладене програмне забезпечення перевірити та змінити на свій розсуд. Ще один парадокс установника, а додається до "системної ролі" ПЗ можна було і на цьому етапі дозволити вибрати та змінити користувачеві.На наступному етапі нам необхідно вибрати диск та його розмітку, куди буде встановлена система. Можна скористатися вбудованим інструментом для «ручної розмітки», якщо не влаштовує варіант, що автоматично пропонується (btrfs + swap)На цьому етапі нам запропонують вибрати географічну зону та часовий пояс із параметрами синхронізації часу тощо. Нічого цікавого.На наступному кроці виконується створення користувача, налаштування паролів і параметрів входу в систему.Ну нарешті ми й дісталися етапу перевірки, зміни (за бажання або такої необхідності) обраних раніше налаштувань і підтвердження параметрів установки майбутньої системи.На цьому етапі можна скоригувати практично все, що вибирали раніше. Кожне підменю налаштувань клікабельно, наприклад, клацнувши по кнопці "Програмне забезпечення", ми провалюємося на екран вибору/зміни "системної ролі" і ПЗ, що додається до неї, і т.д. і т.п.Хвилин через 5-10, коли установник закінчить виконувати свої завдання, відбудеться автоматичне перезавантаження комп'ютера. Нас вже зустрічатиме віконний менеджер LightDM із вікном запрошення для авторизації та входу у свіжовстановлене графічне середовище IceWM із "фірмовим" розфарбуванням.На цьому все базова система встановлена з браузером Firefox, центром налаштувань Yast2 і емулятором терміналу Xterm; реально ж – нічого зайвого! Xterm нам знадобиться для встановлення свого набору ПЗ, Firefox допоможе з пошуком інформації, що бракує, а Yast2 (він же центр) і хтось відразу захоче ним користуватися замість командного рядка. Я ж, за класикою жанру, все розповім і покажу далі з використанням цієї.По-перше, оновимо систему, особливо важливо це зробити, якщо на етапі установки ви не підключили мережеві репозиторії (всі дії виконуємо з-під root, поки наш користувач не доданий до групи wheel і не внесені деякі коригування у файл sudoers). Можна звичайно і так користуватися командою sudo, пам'ятаючи, що для авторизації кожен раз доведеться вводити пароль root, а не вашого користувача (що мені зовсім не сподобалося). У openSUSE така можливість надана за замовчуванням, додаванням 2-х рядків у файл sudoers, які ми пізніше закоментуємо або зовсім видалимо.* Проверка списка репозиториев и исключение из него * локального репозитория установочного диска (флешки): # zypper lr # zypper rr <имя или номер реп-ы из списка вывода команды выше для удаления> * Синхронизация базы данных репозиториев и запуск обновления системы: # zypper ref # zypper dupВносимо правки у файл /etc/sudoers і додаємо нашого користувача до групи wheel, щоб дозволити йому в майбутньому виконувати дії від імені суперкористувача, використовуючи команду sudo, авторизуючись зі своїм паролем:* Откроем файл sudoers для редактирования: # visudo * Кому не нравится работать в vim, можно открыть файл в редакторе nano: # nano /etc/sudoers * Комментируем, как показано ниже - следующие строки файла: #Defaults targetpw # ask for the password of the target user i.e. root #ALL ALL=(ALL) ALL # WARNING! Only use this together with 'Defaults targetpw'! * Убираем комментарий со следующей строки и сохраняем файл: %wheel ALL=(ALL:ALL) ALL * Добавляем пользователя в группу wheel: # gpasswd -a <user_name> wheelПерезавантажуємо комп'ютер і можна починати використовувати sudo у звичному режимі.Далі, додамо репозиторії X11: Xfce і X11: Utilities (вони знадобиться для подальших операцій), встановимо один відсутній пакет git-core і можна сміливо приступати до формування майбутньої графічної оболонки на базі віконного менеджера openbox. Для добавления и использования репозитория X11:Xfce, нужно выполнить следующие команды: sudo zypper ar --refresh --priority 80 http://download.opensuse.org/repositories/X11:/xfce/openSUSE_Tumbleweed/ X11:xfce sudo zypper ref sudo zypper dup --allow-vendor-change --from X11:xfce Для добавления и использования репозитория X11:Utilities, нужно выполнить следующие команды: sudo zypper ar --refresh --priority 90 https://download.opensuse.org/repositories/X11:/Utilities/openSUSE_Tumbleweed/ X11:Utilities sudo zypper ref sudo zypper dup --allow-vendor-change --from X11:Utilities * Установка git (минимального git): sudo zypper in git-coreНа наступному кроці клонуємо git-репозиторій моєї збірки openbox для opensuse у корінь домашньої папки користувача (або куди завгодно)git clone https://gitlab.com/scorpp13/openbox.gitДалі, переходимо в завантажену папку, встановлюємо всі залежності, вказані у файлі necessary-packages (ось тут-то нам і знадобляться раніше додані репозиторії, наприклад пакет tint2 виключений з основного репозиторію після оновлення 08.01.2025), копіюємо файли/папки в каталог перезавантажуємося ... та чого там складного-то; коротше кому треба розбереться.Tumbleweed-версія моєї збірки openbox постійно змінюється і доповнюється .Також мені не подобається зав'язка всіх скриптів на один базовий, тому що потім, щоб щось змінити/додати/прибрати, доводиться всю справу перелопачувати в пошуках різних ключів і зв'язків. Мій варіант складання заснований на використанні готових інструментів системи і лише потім, у разі такої потреби, власних скриптів. Подивитися, як все має виглядати після встановлення складання, можна тут: openSUSEbox .Тепер пара лайфхаков. Про системний мову і розкладки клавіатури ми вже трохи поговорили на етапі підготовки до установки. як він просто відсутня в списку вибору. Можливо - це санкції, не наважуся нічого стверджувати, не вивчав питання, не вивчав питання. У openbox використовується свій файл для завдання системних змінних: ~/.config/openbox/environmentЗручна річ, однак.* У такий спосіб я змусив говорити всі додатки російськоюexport LANG="ru_RU.UTF-8"Налаштування перемикача розкладок. Для ноутбука найкращим варіантом знайшов використання як перемикач клавішу CapsLock, індикатор якої свідчить мені про вибір тієї чи іншої розкладки клавіатури. Системний пакет localectl дозволяє все це реалізувати буквально однією командою. !Не забувайте перевірити доступні у вашій системі варіації розкладок, моделей, опцій клавіатури (localectl help). Наведений нижче приклад стосується лише моєї системи:* Опція --no-convert запобігає внесенню змін у налаштування консолі etc/vconsole.conf* вносячи зміни лише у файл налаштувань для X11 - /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.confsudo localectl --no-convert set-x11-keymap us, uk pc105+inet qwertyДругий лайфхак стосується імені хоста і те, що чекає на користувача, якщо такий не заданий. Особисто я втратив чимало часу, поки побачив проблему, розібрався у ситуації та знайшов рішення.Вся справа в тому, що спочатку мною ставилася збірка owl4ce , в якій як термінал використовується urxvt з його налаштуваннями, а також налаштований picom, і проблему побачив далеко не відразу. Як тільки встановив свою збірку з alacritty та власними налаштуваннями picom, так відразу звернув увагу, що при запуску alacritty вікно терміналу взагалі не з'являється. Спочатку взагалі подумав, та й фіг з цим alacritty, коли є kitty. Потім вирішив заглибитись у суть і почав вивчати логи.Виявилося, що при запуску alacritty фарбувався через відсутність протоколу авторизації, аналогічно відбувалося і з picom, коли запускав його не в режимі демона, а в звичайний спосіб. Пішов "неправдивим" шляхом, став колупати pam, polkit, портали різні... втратив багато часу. Систему кілька разів встановлював, спочатку думаючи, що проблема взагалі криється десь у моїй збірці. Не зважаючи ні на що вирішив не здаватися. Почав шукати допомогу в мережі на аналогічні проблеми. На форумі opensuse їх виявилося чимало; мабуть не я один зіткнувся з подібними "пригодами"!У результаті все виявилося до банального просто, але млинець, чому вони (розробники opensuse) все так реалізували? та додаванням наступної команди до автозапуску сесії:* Додамо наступний рядок в ~/.bashrc:xhost +si:localuser:$USERОтака може виникнути цікава ситуація! Пізніше мною було вказано ім'я хоста у файлі /etc/hostname і тепер все працює без цього "патчу".Трохи про Yast2, Zypper і... час уже й честь знати!Yast2 – центр управління операційними системами openSUSE. Там є все: репозиторії, софт, мови, змінні, користувачі, мережа, безпека, служби... Місцями дуже зручно: раз і всі інструменти вже під рукою. Можна запустити з командного рядка і використовувати його псевдографічну оболонку (мені навіть зручніше здалося саме так):sudo yast2Є деякі нюанси: приклад з локалями, не вистачає налаштувань клавіатури. Але не за це сильно критикуватиму, бо є інструменти системи і єZypper - фірмовий менеджер репозиторіїв, пакетів. Виконаний з німецькою якістю та педантичністю. Простий у розумінні, легкий у використанні і, до того ж, швидкий і стабільний. Мені дуже сподобався та зайшов. Вся потрібна інформація для користувача (довідка) виводиться командою zypper або zypper help, висновок якої добре структурований і не завантажений зайвим. Приклади команд, що часто використовуються:zypper # вивести список доступних глобальних опцій та командzypper help search # вивести довідку для команди search (se)zypper lр # побачити, які потрібні патчі-оновленняzypper patch # застосувати необхідні патчіzypper se player # пошук усіх збігів у назвах пакетів за тегом 'player'zypper rm tint2 # видалити пакет tint2zypper in thunar # встановити пакет thunarzypper in yast* # встановити всі пакети за шаблоном yast*zypper up # оновити всі встановлені пакети до останніх версійZypper відрізняється ще й тим, що простий очищення системи від непотрібних пакетів/залежностей у ньому ні. Звичайне видалення з ключем 'rm' - видалить лише пакет без його доповнень. Пошук із ключем та опцією до нього 'pa --unneeded' - виведе список "непотрібних пакетів", але не покаже залежності кожного з них. Можна відразу видаляти пакети з використанням ключа з опцією 'rm -u' і не паритися з приводу очищення або змінити налаштування zypper.software, увімкнувши цю опцію /etc/zypp/zypp.confsolver.cleandepsOnRemove = true* Після ввімкнення даної настройки, якщо необхідно видалити тільки сам пакет* без його залежностей, то доведеться використовувати команду видалення з опцією:sudo zypper rm -U <ім'я_пакета>Написати статтюУвійдіть , щоб писати статтіСтатті / Налаштування Linux /openSUSE на мінімалках або як встановити та налаштувати полегшений десктоп77genotek.ruРекламаГен паспорт со скидкой 64% до 23 мая8 999 ₽6324 964 ₽|Скидки|Примеры результатов|Полный геномУзнать большеЕСТЬ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ. ПОСОВЕТУЙТЕСЬ С ВРАЧОМmodnotoday.ruРекламаМужские кроссовки Balenciaga 3XL Extreme Lace29 500 ₽Вы можете заказать до 5-ти вариантов на примеркуУже сегодня доставим по Москве и...Узнать большеНевеликий ліричний відступДистрибутив SuSE Linux почав свій шлях у Німеччині на початку 90-х років 20 століття. Спочатку був заснований на Slackware, проте згодом зазнав значних змін і став самостійним дистрибутивом. Трохи згодом, через 10-річчя, був викуплений американською компанією Novell. З того часу дистрибутив розвивається та підтримується спільнотою openSUSE, на базі якої також збираються комерційні продукти. Вільно-розповсюджувана гілка opeSUSE містить 2 версії дистрибутивів Linux: стабільний leap ("стрибунець") та ролинг-реліз tumbleweed ("перекоти-поле"). Про останній і йтиметься у цій статті.Встановлення мінімальної бази для робочого столуНаша мета: встановити opensuse з необхідним набором програм для майбутньої конвертації складання в легковажну десктоп-систему на базі Х-сервера з віконним менеджером Openbox на борту. Для цього:Качаємо iso-образ openSUSE Tumbleweed з офіційного сайту будь-яким зручним для вас способом.Готуємо завантажувальний диск, знову ж таки будь-яким зручним для вас способом. Мені симпатизує ventoy , стаття про який є на нашому сайті: https://pingvinus.ru/program/ventoyЗавантажуємося з live-образу openSUSE Tumbleweed і слідуємо крокам встановлення системи. У документації… багато чого написано, але оскільки установник повністю графічний, можна й пропустити.Буде виконано діагностику вашого обладнання та згенеровано ядро системи. Після завершення процесу з'явиться екран вибору мови системи.ВАЖЛИВО! Якщо на цьому етапі вибрати мову англійську (а я завжди так роблю), то пізніше, у встановленої системі, ви не зможете поміняти її на російську. зміна розкладок у процесі встановлення!На наступному етапі потрібно налаштувати параметри мережі. Якщо у вас підключення кабельне, то найімовірніше інсталятор сам все автоматично конфігурує. Для wifi-підключення потрібно налаштувати точку доступу (ім'я та пароль)ВАЖЛИВО! Зверніть увагу, що на етапі конфігурації мережі у вас не запитується ім'я локального хоста, але без завдання можуть бути "приколи" в графічному середовищі. Про це трохи пізніше...Далі нам буде запропоновано підключити мережеві репозиторії та вибрати "системну роль" майбутньої установки. Я рекомендую вибрати " Робочий стіл - графічна система з обмеженим набором пакетів, служить базою для власного набору пакетів". У цьому варіанті буде встановлено мінімальне графічне середовище: xorg + icewm. Надалі її ми будемо використовувати для зручності збирання власного оточення.По секрету скажу, що взагалі немає значення вибір на даному етапі. Наприкінці підготовки до встановлення ви зможете ще раз вибрати системну роль, а вкладене програмне забезпечення перевірити та змінити на свій розсуд. Ще один парадокс установника, а додається до "системної ролі" ПЗ можна було і на цьому етапі дозволити вибрати та змінити користувачеві.На наступному етапі нам необхідно вибрати диск та його розмітку, куди буде встановлена система. Можна скористатися вбудованим інструментом для «ручної розмітки», якщо не влаштовує варіант, що автоматично пропонується (btrfs + swap)На цьому етапі нам запропонують вибрати географічну зону та часовий пояс із параметрами синхронізації часу тощо. Нічого цікавого.На наступному кроці виконується створення користувача, налаштування паролів і параметрів входу в систему.Ну нарешті ми й дісталися етапу перевірки, зміни (за бажання або такої необхідності) обраних раніше налаштувань і підтвердження параметрів установки майбутньої системи.На цьому етапі можна скоригувати практично все, що вибирали раніше. Кожне підменю налаштувань клікабельно, наприклад, клацнувши по кнопці "Програмне забезпечення", ми провалюємося на екран вибору/зміни "системної ролі" і ПЗ, що додається до неї, і т.д. і т.п.Хвилин через 5-10, коли установник закінчить виконувати свої завдання, відбудеться автоматичне перезавантаження комп'ютера. Нас вже зустрічатиме віконний менеджер LightDM із вікном запрошення для авторизації та входу у свіжовстановлене графічне середовище IceWM із "фірмовим" розфарбуванням.На цьому все базова система встановлена з браузером Firefox, центром налаштувань Yast2 і емулятором терміналу Xterm; реально ж – нічого зайвого! Xterm нам знадобиться для встановлення свого набору ПЗ, Firefox допоможе з пошуком інформації, що бракує, а Yast2 (він же центр) і хтось відразу захоче ним користуватися замість командного рядка. Я ж, за класикою жанру, все розповім і покажу далі з використанням цієї.По-перше, оновимо систему, особливо важливо це зробити, якщо на етапі установки ви не підключили мережеві репозиторії (всі дії виконуємо з-під root, поки наш користувач не доданий до групи wheel і не внесені деякі коригування у файл sudoers). Можна звичайно і так користуватися командою sudo, пам'ятаючи, що для авторизації кожен раз доведеться вводити пароль root, а не вашого користувача (що мені зовсім не сподобалося). У openSUSE така можливість надана за замовчуванням, додаванням 2-х рядків у файл sudoers, які ми пізніше закоментуємо або зовсім видалимо.* Проверка списка репозиториев и исключение из него * локального репозитория установочного диска (флешки): # zypper lr # zypper rr <имя или номер реп-ы из списка вывода команды выше для удаления> * Синхронизация базы данных репозиториев и запуск обновления системы: # zypper ref # zypper dupВносимо правки у файл /etc/sudoers і додаємо нашого користувача до групи wheel, щоб дозволити йому в майбутньому виконувати дії від імені суперкористувача, використовуючи команду sudo, авторизуючись зі своїм паролем:* Откроем файл sudoers для редактирования: # visudo * Кому не нравится работать в vim, можно открыть файл в редакторе nano: # nano /etc/sudoers * Комментируем, как показано ниже - следующие строки файла: #Defaults targetpw # ask for the password of the target user i.e. root #ALL ALL=(ALL) ALL # WARNING! Only use this together with 'Defaults targetpw'! * Убираем комментарий со следующей строки и сохраняем файл: %wheel ALL=(ALL:ALL) ALL * Добавляем пользователя в группу wheel: # gpasswd -a <user_name> wheelПерезавантажуємо комп'ютер і можна починати використовувати sudo у звичному режимі.Далі, додамо репозиторії X11: Xfce і X11: Utilities (вони знадобиться для подальших операцій), встановимо один відсутній пакет git-core і можна сміливо приступати до формування майбутньої графічної оболонки на базі віконного менеджера openbox.* Для добавления и использования репозитория X11:Xfce, нужно выполнить следующие команды: sudo zypper ar --refresh --priority 80 http://download.opensuse.org/repositories/X11:/xfce/openSUSE_Tumbleweed/ X11:xfce sudo zypper ref sudo zypper dup --allow-vendor-change --from X11:xfce * Для добавления и использования репозитория X11:Utilities, нужно выполнить следующие команды: sudo zypper ar --refresh --priority 90 https://download.opensuse.org/repositories/X11:/Utilities/openSUSE_Tumbleweed/ X11:Utilities sudo zypper ref sudo zypper dup --allow-vendor-change --from X11:Utilities * Установка git (минимального git): sudo zypper in git-coreНа наступному кроці клонуємо git-репозиторій моєї збірки openbox для opensuse у корінь домашньої папки користувача (або куди завгодно)git clone https://gitlab.com/scorpp13/openbox.gitДалі, переходимо в завантажену папку, встановлюємо всі залежності, вказані у файлі necessary-packages (ось тут-то нам і знадобляться раніше додані репозиторії, наприклад пакет tint2 виключений з основного репозиторію після оновлення 08.01.2025), копіюємо файли/папки в каталог перезавантажуємося ... та чого там складного-то; коротше кому треба розбереться.Tumbleweed-версія моєї збірки openbox постійно змінюється і доповнюється .Також мені не подобається зав'язка всіх скриптів на один базовий, тому що потім, щоб щось змінити/додати/прибрати, доводиться всю справу перелопачувати в пошуках різних ключів і зв'язків. Мій варіант складання заснований на використанні готових інструментів системи і лише потім, у разі такої потреби, власних скриптів. Подивитися, як все має виглядати після встановлення складання, можна тут: openSUSEbox .Тепер пара лайфхаков. Про системний мову і розкладки клавіатури ми вже трохи поговорили на етапі підготовки до установки. як він просто відсутня в списку вибору. Можливо - це санкції, не наважуся нічого стверджувати, не вивчав питання, не вивчав питання. У openbox використовується свій файл для завдання системних змінних: ~/.config/openbox/environmentЗручна річ, однак.* Таким способом я заставил говорить все приложения по-русски export LANG="ru_RU.UTF-8"Налаштування перемикача розкладок. Для ноутбука найкращим варіантом знайшов використання як перемикач клавішу CapsLock, індикатор якої свідчить мені про вибір тієї чи іншої розкладки клавіатури. Системний пакет localectl дозволяє все це реалізувати буквально однією командою. !Не забувайте перевірити доступні у вашій системі варіації розкладок, моделей, опцій клавіатури (localectl help). Наведений нижче приклад стосується лише моєї системи:* Опция --no-convert предотвращает внесение изменений в настройки консоли etc/vconsole.conf * внося изменения только в файл настроек для X11 - /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf sudo localectl --no-convert set-x11-keymap us,ru pc105+inet qwerty grp:caps_toggle,grp_led:caps Другий лайфхак стосується імені хоста і те, що чекає на користувача, якщо такий не заданий. Особисто я втратив чимало часу, поки побачив проблему, розібрався у ситуації та знайшов рішення.Вся справа в тому, що спочатку мною ставилася збірка owl4ce , в якій як термінал використовується urxvt з його налаштуваннями, а також налаштований picom, і проблему побачив далеко не відразу. Як тільки встановив свою збірку з alacritty та власними налаштуваннями picom, так відразу звернув увагу, що при запуску alacritty вікно терміналу взагалі не з'являється. Спочатку взагалі подумав, та й фіг з цим alacritty, коли є kitty. Потім вирішив заглибитись у суть і почав вивчати логи.Виявилося, що при запуску alacritty фарбувався через відсутність протоколу авторизації, аналогічно відбувалося і з picom, коли запускав його не в режимі демона, а в звичайний спосіб. Пішов "неправдивим" шляхом, став колупати pam, polkit, портали різні... втратив багато часу. Систему кілька разів встановлював, спочатку думаючи, що проблема взагалі криється десь у моїй збірці. Не зважаючи ні на що вирішив не здаватися. Почав шукати допомогу в мережі на аналогічні проблеми. На форумі opensuse їх виявилося чимало; мабуть не я один зіткнувся з подібними "пригодами"!У результаті все виявилося до банального просто, але млинець, чому вони (розробники opensuse) все так реалізували? та додаванням наступної команди до автозапуску сесії:* Добавим следующую строчку в ~/.bashrc: xhost +si:localuser:$USERОтака може виникнути цікава ситуація! Пізніше мною було вказано ім'я хоста у файлі /etc/hostname і тепер все працює без цього "патчу".Трохи про Yast2, Zypper і... час уже й честь знати!Yast2 – центр управління операційними системами openSUSE. Там є все: репозиторії, софт, мови, змінні, користувачі, мережа, безпека, служби... Місцями дуже зручно: раз і всі інструменти вже під рукою. Можна запустити з командного рядка і використовувати його псевдографічну оболонку (мені навіть зручніше здалося саме так):sudo yast2Є деякі нюанси: приклад з локалями, не вистачає налаштувань клавіатури. Але не за це сильно критикуватиму, бо є інструменти системи і єZypper - фірмовий менеджер репозиторіїв, пакетів. Виконаний з німецькою якістю та педантичністю. Простий у розумінні, легкий у використанні і, до того ж, швидкий і стабільний. Мені дуже сподобався та зайшов. Вся потрібна інформація для користувача (довідка) виводиться командою zypper або zypper help, висновок якої добре структурований і не завантажений зайвим. Приклади команд, що часто використовуються:zypper # вывести список доступных глобальных опций и команд zypper help search # вывести справку для команды search (se) zypper lр # увидеть, какие требуются патчи-обновления zypper patch # применить необходимые патчи zypper se player # поиск всех совпадений в названиях пакетов по тегу 'player' zypper rm tint2 # удалить пакет tint2 zypper in thunar # установить пакет thunar zypper in yast* # установить все пакеты по шаблону yast* zypper up # обновить все установленные пакеты до последних версийZypper відрізняється ще й тим, що простий очищення системи від непотрібних пакетів/залежностей у ньому ні. Звичайне видалення з ключем 'rm' - видалить лише пакет без його доповнень. Пошук із ключем та опцією до нього 'pa --unneeded' - виведе список "непотрібних пакетів", але не покаже залежності кожного з них. Можна відразу видаляти пакети з використанням ключа з опцією 'rm -u' і не паритися з приводу очищення або змінити налаштування zypper.software, увімкнувши цю опцію /etc/zypp/zypp.confsolver.cleandepsOnRemove = true* Після ввімкнення даної настройки, якщо необхідно видалити тільки сам пакет* без його залежностей, то доведеться використовувати команду видалення з опцією:sudo zypper rm -U <ім'я_пакета>Так, нас на кожному кроці попереджають, що зміна налаштувань за замовчуванням здатна завдати шкоди системі. Кожен вибирає сам, але колупатися потім у пошуках "хвостів", то ще заняття. Так, розумію, що коли пакет видаляється не відразу, то частина його залежностей цілком може стати частиною залежностей іншого пакета, встановленого пізніше. У такому разі буде не зайвим перевірити залежність усіх пакетів командою:sudo zypper veТакі особливості властиві цьому пакетному менеджеру. Нічого зайвого не видалить, нічого не поламає. Тільки наслідить небагато. Частина "хвостів", до речі, при повному оновленні системи імовірно вилучиться, але це не точно. Здається, що розробники насамперед керувалися надійністю та стабільністю системи, застосовуючи саме такі налаштування для zypper.software.
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь