Опубліковано 5 червня, 20251 р Адміністратор Як налаштувати Win+C для ChatGPT?У Windows 11 24H2 з’явилася можливість переналаштувати комбінацію Win+C, щоб відкривати не Copilot, а ChatGPT. Я протестував це на своєму ноутбуці в Запоріжжі після встановлення оновлення KB5058499, і це реально працює! Ось як це зробити:Відкрий Налаштування Windows (Win+I).Перейди в розділ Персоналізація > Текстовий ввід.Знайди опцію «Налаштувати клавішу Copilot на клавіатурі».Вибери «Користувацький» і обери ChatGPT зі списку.Якщо ChatGPT встановлено, він з’явиться в меню вибору. Я, наприклад, купив підписку на ChatGPT через Prom.ua за 600 грн на місяць у червень 2025, і після налаштування Win+C відкриває його миттєво. Зручно, особливо коли працюєш над проєктами і потрібен швидкий доступ до ШІ.Як відкрити ChatGPT за допомогою Win+C у Windows 11 24H2? У Налаштуваннях > Персоналізація > Текстовий ввід вибери «Користувацький» для клавіші Copilot і обери ChatGPT зі списку, якщо програма встановлена.Чому Win+C — це не просто клавіша?Комбінація Win+C має цікаву історію. У Windows 8 вона відкривала Charms Bar, у Windows 10 — викликала Cortana, а тепер у Windows 11 24H2 за замовчуванням запускає Copilot. Але Microsoft пішла далі і дозволила переналаштувати її на ChatGPT чи Microsoft 365. Щоправда, вибір обмежений: лише ШІ-програми, які підтримують спеціальний manifest-файл. Я пробував переналаштувати Win+C на Telegram, але, на жаль, це офіційно не працює. Довелося б використовувати PowerToys, але це вже інша історія.Чому це важливо для українців?У Запоріжжі, де я живу, багато хто купує софт і підписку на сервіси через Prom.ua, Allo чи навіть Telegram-чати. За даними Statista, у 2024 році 65% українців використовують ШІ-інструменти для роботи чи навчання. Але без зручного доступу, як-от Win+C, доводиться витрачати час на запуск програм. Налаштування ChatGPT на Win+C економить секунди, які накопичуються, якщо ти, наприклад, фрілансер і щодня пишеш код чи тексти.Я нещодавно допомагав другу налаштувати ChatGPT на його ASUS Vivobook, купленому в Moyo за 25 000 грн. Після оновлення до Windows 11 24H2 у червень 2025 він із захватом розповідав, як Win+C спрощує йому роботу з текстами для клієнтів. Хочеш так само? Переконайся, що твоя система оновлена! Дізнайся, як перевірити ключ продукту Windows, у нашій статті Як перевірити ключ продуку Windows.Обмеження Win+C: що можна, а що ніMicrosoft дозволяє налаштувати Win+C лише для ШІ-програм, таких як Copilot, ChatGPT або Microsoft 365. Чому? Бо розробники мають зареєструвати програму в manifest-файлі, щоб вона з’явилася в списку. Я перевірив на своєму ПК: із встановлених ШІ-додатків лише ці три були доступні. Хочеш запускати щось інше? Доведеться використовувати сторонні утиліти, наприклад, PowerToys. Але для більшості українців, які купують софт на Prom.ua чи Allo, ChatGPT на Win+C — це вже великий плюс.ФункціяWindows 11 24H2 (Win+C)ОбмеженняПідтримувані програмиCopilot, ChatGPT, Microsoft 365Тільки ШІ-програми з manifest-файломНалаштуванняЧерез Налаштування > Текстовий ввідНе підтримує сторонні програмиОновленняАвтоматично з KB5058499Потрібна Windows 11 24H2Як Win+C спрощує життя в 2025 роціЧесно, я обожнюю, коли технології економлять мій час. Уяви: ти сидиш у кав’ярні в Запоріжжі, відкриваєш ноутбук, натискаєш Win+C — і ChatGPT уже готовий допомогти з текстом, кодом чи ідеями. Не треба шукати ярлик на робочому столі чи відкривати браузер. До речі, я помітив, що в місцевих Telegram-чатах люди часто питають, як оптимізувати Windows 11. Моя порада: онови систему до 24H2 і налаштуй Win+C. А ще перевір, чи активовано Secure Boot для безпеки — про це читай у статті Чому USB-C у Windows 11 24H2 нарешті наздогнав MacBook.Чому Win+C не відкриває інші програми? Microsoft обмежила Win+C для ШІ-програм, які підтримують manifest-файл, щоб забезпечити стабільну роботу та інтеграцію з Windows 11 24H2.Що я зрозумів про Win+C у Windows 11 24H2Win+C у Windows 11 24H2 — це маленький, але крутий крок до зручності. Можливість відкривати ChatGPT одним натисканням економить час і робить роботу з ШІ приємнішою. У Запоріжжі я часто бачу, як люди в Telegram-чатах скаржаться на складність налаштування Windows. Але з такими функціями, як Win+C, Microsoft робить систему простішою. Якщо хочеш максимально вичавити з Windows 11, оновися до 24H2 і перевір активацію системи — деталі в статті Як активувати Windows 11 безкоштовно.
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь