Опубліковано 5 червня, 20251 р Адміністратор Що таке Secure Boot і навіщо його вмикатиSecure Boot — це функція UEFI, яка захищає ваш комп’ютер від запуску несанкціонованого ПЗ під час старту. Вона перевіряє, чи операційна система та драйвери мають цифровий підпис. Уявіть охоронця, який не пускає в клуб без перевірки документів. У Windows 11 і 10 безпечне завантаження часто потрібне для встановлення системи, оновлень або навіть запуску ігор, як-от Valorant чи Fortnite.За даними Microsoft, близько 80% сучасних ПК із Windows 11 підтримують Secure Boot за замовчуванням. Але якщо ви, як я, купували ноутбук у Comfy чи на Prom.ua років п’ять тому, можливо, доведеться покопатися в налаштуваннях.Чому Windows 11 вимагає Secure Boot? Це захист від шкідливих програм, які можуть завантажитися до старту системи. Без нього встановлення може бути заблоковано.Як перевірити стан Secure Boot у WindowsПерш ніж лізти в BIOS, переконайтеся, чи увімкнено безпечне завантаження. Є два простих способи:Через msinfo32: Натисніть Win + R, введіть msinfo32 і натисніть Enter. У розділі «Відомості про систему» шукайте рядок «Стан безпечного завантаження». Якщо написано «Увімкнено» — усе гаразд. Якщо «Вимкнено» — йдемо далі.Через Безпеку Windows: Відкрийте програму «Безпека Windows» (іконка щита в треї). У розділі «Безпека пристрою» шукайте пункт «Безпечне завантаження». Зелена галочка — усе ок, немає — час у BIOS.До речі, коли я перевіряв свій старий Lenovo, виявилося, що Secure Boot вимкнено, хоча я був упевнений, що все налаштовано. Це був перший сигнал копати глибше.Важливий нюанс: UEFI та GPTSecure Boot працює лише в режимі UEFI на дисках GPT. Якщо ваша Windows установлена в Legacy-режимі на MBR-диск, після ввімкнення безпечного завантаження система може не запуститися. Що робити? Або конвертувати диск у GPT за допомогою утиліти mbr2gpt.exe, або створити завантажувальну флешку в Rufus із відключенням перевірки Secure Boot. Я колись витратив пів дня, розбираючись, чому мій диск не підтримує UEFI — виявилося, справа в MBR.Як увімкнути Secure Boot у BIOS/UEFI: Покрокова інструкціяОсновний етап — увімкнення безпечного завантаження. Це робиться в BIOS/UEFI, і процес трохи відрізняється залежно від виробника. Ось універсальна інструкція:Зайдіть у BIOS/UEFI: Перезавантажте комп’ютер і одразу після ввімкнення натискайте клавішу (зазвичай F2, Delete або F10). На ноутбуках ASUS чи Acer може бути Fn+F2. Не знаєте клавішу? Знайдіть модель вашого пристрою в Google.Знайдіть налаштування Secure Boot: Шукайте розділи Boot, Security, System Configuration або Advanced Settings. Зазвичай там є пункт «Secure Boot» із опцією Enabled/Disabled.Увімкніть Secure Boot: Установіть значення «Enabled». Якщо опція неактивна, перевірте, чи ввімкнено режим UEFI (а не Legacy/CSM).Збережіть зміни: Натисніть F10 або виберіть «Save & Exit».Коли я вперше поліз у BIOS на своєму ASUS, ледь не заплутався в купі вкладок. Але щойно перемкнув OS Type на «Windows UEFI Mode», усе запрацювало. Якщо у вас стара материнська плата, Secure Boot може бути відсутнім — тоді оновіть BIOS або подумайте про заміну заліза.Приклади налаштувань для різних брендівОсь де шукати Secure Boot на популярних пристроях:ASUS: Вкладка Boot або Security. Іноді потрібно перемкнутися в Advanced Mode (F7) і вибрати «Windows UEFI Mode».Acer: Розділ Advanced → System Configuration або Authentication.Lenovo: Вкладка Security, пункт Secure Boot.MSI: Settings → Advanced → Windows OS Configuration.Gigabyte: Вимкніть CSM Support у розділі Boot, потім увімкніть Secure Boot.Що робити, якщо Secure Boot не вмикаєтьсяІноді увімкнути безпечне завантаження не так просто. Ось часті проблеми та їх вирішення:Опція неактивна: Переконайтеся, що режим Legacy/CSM вимкнено. Якщо він увімкнений, перемкніть на UEFI і збережіть налаштування.Ключі Secure Boot скинуті: У розділі Key Management виберіть «Load Default PK» або «Install Default Secure Boot Keys».Windows показує «Вимкнено»: Перевірте, чи не увімкнено шифрування BitLocker. Якщо так, збережіть ключ відновлення перед змінами.Не можете увімкнути Secure Boot? Перевірте, чи режим завантаження UEFI, а диск — GPT. Якщо не працює, скиньте BIOS до заводських налаштувань.Я якось годину намагався зрозуміти, чому Secure Boot не активується на старому Acer. Виявилося, потрібно було оновити BIOS через офіційний сайт. Після цього все запрацювало як годинник.Висновок: Безпечне завантаження — простіше, ніж здаєтьсяУвімкнення Secure Boot у Windows 11 або 10 — це не космічна наука, хоча іноді здається, що BIOS створений, щоб заплутати. Головне — перевірити режим UEFI, знайти потрібну опцію та зберегти зміни. Якщо щось пішло не так, завжди можна скинути налаштування BIOS або використати обхідні шляхи, як чиста установка Windows 11. Пробували вмикати Secure Boot? Діліться досвідом у коментарях, а якщо щось не працює — напишіть модель пристрою, я допоможу розібратися!
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь