Опубліковано 23 березня23 берез Адміністратор Мені подобається ідея використовувати замість або разом із Tor USB LTE модеми з анонімною SIM-картою.Зараз пройдуся по кожному пункту, і відповім на запитання:1) Чим взагалі краще за LTE, наскільки складніше в деаноні такі ip адреси порівняно зі звичайним домашнім інтернетом;2) Чому саме USB модем, а не Wi-Fi LTE модеми;3) Чому мені не подобається використання анонімних eSIM модемів (особливо враховуючи, що дістати анонімну eSIM у десятки разів легше);4) Які є неочевидні аспекти і рекомендації під час використання та налаштування цих модемів щоб отримати кращу анонімність, і навіть можливі схеми побудови анонімних ланцюжків. Наприклад, заборона перехід з LTE в 3G/2G, регулярна заміна модему і sim, комбінування з маршрутизаторами, DoubleVPN і KillSwitch тощо;Злочинців прошу закрити статтю та не читати, стаття виключно для журналістів, яких переслідує уряд авторитарних режимів та яким анонімність критично необхідна.1. Я працював у кіберполіції і знаю не з чуток з чим стикається опер або слідчий, коли в логах трапляється ip адреса мобільних операторів, це ніколи не викликає радості. Давайте про конкретику:· Всі IP адреси мобільних операторів це NAT IP адреси, тобто. одночасно однією IP адресою можуть користуватися сотня людей разом з Вами, і якщо слідчий направить запит оператору і попросити назвати номер телефону користувача з IP адресою і навіть вкаже точний час до хвилини, йому у відповідь викотять 50 номерів і вибирай будь-який)). Тому в таких запитах необхідно вказувати час з точністю до секунди (що може теж не допомогти), а також порт з'єднання, що до речі не в одних логах не знайдеш, тому потрібні спеціальні сніфери для цього, і добре буде вказати ip адресу, на яку підключалися, наприклад адреса ресурсу, з якого взяті ці логи, і тільки в такому випадку на вихід буде номер. Я зверну увагу на слово НОМЕР ТЕЛЕФОНУ, не домашню адресу людини, не її ПІБ, а просто номер телефону. А саме знаєте, що цікаве, ця інформація у мобільного оператора зберігається всього місяць, і це не тому, що вони не хочуть її зберігати більше, а тому зберігати такі логи по цілій країні, по кожному абоненту просто нереально, занадто великий обсяг, та й за Законом не зобов'язані більше місяця зберігати.· Окрема історія направлення таких запитів, є умовно 2 види запитів, один які слідчий сам написав і відправив, наприклад коли потрібно паспортні дані якісь подивитися, а інший вид запитів коли потрібно йти до суду та отримувати дозволи рішення суду на доступ до цієї інформації, що звичайно куди складніше і довше, тому що в суді потрібно аргументувати чому це потрібно. До речі може зайняти близько тижня/місяця через завантаженість слідчого, судді та прокурора, які повинні затвердити такий запит і підписати його, а я нагадаю інформація зберігається всього місяць у оператора, + у оператора є терміни в 30 днів на його виконання, розумієте?)) Це окрема історія скільки потрібно так рухатися для співробітників.Звичайно, це дуже погано, якщо номер SIM був деанонімізований і ця SIM з модемом продовжує працювати. Але це й близько не порівняється з простотою деанонімізації IP домашнього інтернету та наслідками такої деанонімізації.Наприклад, не важко, навіть маючи лог IP домашнього інтернету півроку тому, встановити точну адресу цього пристрою, включаючи всі наступні дані. При цьому аналогічні дані, включаючи точну адресу, неможливо отримати під час використання модему LTE.2. Чому саме USB модем, а на Wi-Fi LTE модеми. Знаєте, чому пристрій вас просить увімкнути Wi-Fi, якщо ви включаєте функцію геолокації на своєму андроїді або айфоні? Смартфони, коли у них включена функція геолокації і Wi-Fi сканують всі мережі Wi-Fi навколо себе і цю інформацію в CSV зберігають і регулярно передають на свої сервери, і передають їх разом з прив'язкою до конкретного гео і потужності сигналу цієї Wi-Fi мережі, це робите для того, щоб коли ви включали функцію геолокації, наприклад, коли розташування визначалося за частки секунди, і саме завдяки вже встановленим точним гео даним про Wi-Fi мережах навколо вас Ваше розташування просто за одними лише даними про мережі навколо вас визначається з точністю до декількох метрів. Цю інформацію збирають багато компаній, Google, Yandex, Apple, Meta (Facebook) і тд, Apple пристрої так ті взагалі сканують і блютуз мережі та ідентифікує всі Apple пристрої навколо і передають ці дані собі на сервери, саме так вони, до речі, і можуть заблокувати втрачений айфон, який знаходиться в режимі польоту, т.к. від пристрою Apple поруч (у якого є інтернет) отримують команду на блокування або взагалі на очищення. Тому потрібно розуміти, що WiFi адаптер - це, по суті, геомітка для всіх великих компаній, яка дозволяє Вас відстежувати, тому тут приймайте рішення самі, чи потрібна вам така мітка чи ні.3. Чому мені не подобається використання анонімних eSIM модемів (особливо враховуючи, що дістати анонімну eSIM у десятки разів легше). Всі ми знаємо про унікальні ідентифікатори модемів - IMEI, і SIM теж є свої ідентифікатори IMSI і ICCID, і якщо IMEI можна легко змінити в модемі, якщо IMSI і ICCID можна змінити просто зміною сімки, то ось у eSIM є ще один ідентифікатор EID, він прив'язаний сімки, і особисто не знайшов спосіб його змінити, тобто. за фактом ми отримуємо той же IMEI який неможливо змінити і за яким можна відстежувати всі минулі та майбутні eSIM, які були і будуть використані в цьому модемі.4. Нюанси та рекомендації, можливі схеми побудови анонімності:· Міняти SIM та модем 1 раз на місяць, ставтеся до цього так само, як і зміну трусів та шкарпеток, без винятків. Якщо вам 50$ на місяць це дорого – то навіщо Вам взагалі анонімність, Ви явно займаєтеся чимось не тим?· Щодо зміни IMEI, чому я не рекомендую його змінювати - ви не можете достовірно переконатися, що ви його змінили, тобто. у вас він може відображатися зміненим, але оператор може продовжувати бачити його в тому незміненому вигляді, в якому він і був. Я дійсно знав випадки, коли анонімність людей будувалася на зміні SIM та IMEI, але як виявилося для системи оператора IMEI не змінювався. Тут логіка в тому, що якщо ви на 100% не можете переконатися, що дійсно оператору передається змінений IMEI, та й сама зміна IMEI це може вже кваліфікуватися як окремий злочин, тому я рекомендую просто змінювати модеми.· У налаштуваннях модему примусово задати роботу тільки в LTE/4G режимі, ніяких переходів у 3G/2G мережі, якщо модем не дає такої можливості налаштування просто не використовуйте його. Я не знаю з чим це пов'язано, але запевняю вас, що в режимі роботи модему в LTE/4G встановити його точне місце розташування до квартири/будинку-неможливо, просто квадрат на 500 метрів і все, але це не стосується мереж 2G і 3G, у разі роботи пристрою в цих мережах можливе встановлення розташування аж до квартири. Хто знає, в чому причина таких особливостей напишіть у коментарях.· Щодо використання та зв'язок, наприклад можна використовувати Double VPN і LTE USB Modem, наприклад можна це організувати як безпосередньо підключаючи модем до ПК, так і використовуючи маршрутизатор з підтримкою модемів та тонким налаштуванням, наприклад маршрутизатор MikroTik hEX RB750Gr3Якщо говорити про приблизну зв'язку, то цей маршрутизатор дозволяє прямо його встановити Double VPN і зробити налаштування Kill Switch, наприклад ось приблизна робоча інструкція для такої настройки для VPN від NordVPN . .Звичайно, немає рекомендації використовувати саме NordVPN як і будь-якого іншого VPN, вибір тут виключно на Вас, я лише рекомендую ставитися до будь-якого VPN з нульовою довірою. Сам маршрутизатор у такому випадку виконує дуже багато функцій, як мінімум, наприклад вже немає необхідності налаштовувати на самому ПК Kill Switch, немає необхідності в пошуку драйверів та установки драйверів для модему, що до речі є проблемою з деякими модемами, для деяких ОС на базі деяких процесорів, наприклад linux на arm64. Я вважаю використання Whonix для підключення до виключно ".onion" ресурсів - відмінним рішенням для анонімності.Моя практика може не поширюватися на ваші країни та ваші оператори зв'язку, які вам доступні.
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь