Опубліковано 19 липня19 лип Адміністратор Calculate Linux Scratch ( CLS ) - базова гола система, після встановлення 400+ пакетів, а все інше вже довстановлюєш і налаштовуєш самостійно.Введення та підготовкаПершого дня сидів і складав команду виду:cl-install портянка всяких параметров для установки на соседний SSD со своими хотелкамиКоманду складав згідно з «cl-install--help | more» за пунктами (дужки в хелпі для краси). Коли команда була готова, пробував на запуск і дивився, що мені пропонується.На другий день виправляв помилки. Установник сам вказував на невірно задані параметри, завдяки підказкам та висновку я їх підправив, в усуненні проблем ще допомогли чат ТГ та scorpii. Після запуску пропонується ввести паролі рута та користувача. NM не поставляється у CLS образі, а я його шукав.Моя команда підсумкова:cl-install -l "Русский (Россия)" ru_RU --timezone Europe/Samara -k "English" en_US --hwclock local --iso '/mnt/Archive/Linux/Calculate Linux/cls-20240503-x86_64.iso' -d /dev/sdc1::btrfs -d /dev/sdc3:/var/calculate:btrfs -d /var/calculate/home:/home --hostname cls --root-password --grub-passwd ON -u xfce:all:sudo,wheel,default -C OFF --video nouveau --grub-terminal gfxterm --fb 1920x1080-32 -a ON -I 1d --clean-pkg ON -o ONПісля першої установки та авторизації під root користувачем команда cl-update відпрацювала успішно, тобто була мережа, але не завжди (при наступних установках) нестабільно.На третій день у встановленій системі накочував (не)необхідне через мережу . Графічне оточення Xfce встановлено частково в CLI, пізніше з робочої ОС через chroot підключився до встановленої та перевірив, чи довстановив 3 пакети, плюс переніс свої конфіги xfce'шні. Базова система працювала, DE завантажувалося, але без чудово: не налаштовано, немає косметики, не відгукувався пакет calculate-utils , не було DM, тому авторизація через консоль. Ще з'ясував, що немає сертифікатів користувача, без яких не працюють калькоутиліти , а без них і калька не калька.Інструкція для (пере)створення сертифікатів Calculate:От юзера $rm -r ~/.calculate/client_cert От рута #rm -r /var/calculate/server #cl-core --gen-root-cert Enter the certificate date manually? [y/n]: n #cl-core --use-root-as-server #/etc/init.d/calculate-core restart #cl-core -u имя_юзера #/etc/init.d/calculate-core stop $cl-console-guiНа четвертий день, вже отримавши якийсь досвід, вирішив все знести і почати заново. Тому знову запустив ту команду, але система успішно не завантажувалася взагалі ніяк нічого не допомагало, включаючи зміну команди, переустановки, chroot. Смуток ... ( пізніше я зрозумів, що намутив з розміткою і не помітив цього ). Але тепер є досвід розбиття розділів, якого раніше не було, тож пішов у графічну консоль ставити звідти.З N днів перепробував різні варіанти: серед них гола консоль з перебором своїх параметрів (установка командою cl-install з працюючої системи), введення цих же команд при завантаженні cls з флешки - тут пробував і свої готові з правкою, на які лаявся установник, і склав нові команди, спрощений варіант прямо там, згідно ' more' , але установник їх не прийняв . Тут також не пішло.ВстановленняОписані вище способи мали суттєві чи не дуже мінуси, головне – я не міг завантажити ОС. Максимум система визначалася в сусідній і додавалася grub.cfg при виконанні команди 'grub-mkconfig-o /boot/grub/grub.cfg' , ніякої закономірності я не виявив. Може, і є на форумі способи створення grub, не шукав. Завантажував лише із сторонньою допомогою.Тоді повернувся до варіанта встановлення з графічної консолі. Цей варіант є найпростішим та найшвидшим. Тут є наочна розмітка розділів (або вибрати вже створені, задавши їм точки), мережеві налаштування підхоплюється автоматично і переносяться, як і деякі інші кроки з працюючої системи, крім pipewire (не поставляється в cls), образ я скачав свіжіший. У такому варіанті оновлення grub відбувається і зміни прописують куди потрібно як за початкової установки, тому система запускається без сторонньої допомоги.Ще через кілька днів і переустановок (так-так, я любитель переустановок і закріплення результатів щоб уникнути похибок і помилок, привіт «Закон малих чисел», це ж допомагає набити руку і закріпити досвід) зрозумів, що всі описані вище варіанти мали проблеми або не було стабільного результату, повернувся до найбільш простого варіанта, повернувся до найбільш простого варіанта режиму. Мінус підходу без гнучкості, властивої cl-install.На цей раз встановив з авторозміткою, заздалегідь зберігши потрібне з того SSD. У такому випадку установник створює маленький розділ, як його створити самостійно, я не зустрічав, а за аналогією з поточною системою в GParted створити не вдалося. Графічний установник теж про нього не знає, є галочка «Встановити UEFI завантажувач», але, по-перше, у мене система не завантажена як UEFI, по-друге, раніше завантажувач не ставився і на цьому етапі виринала помилка, при цьому все одно система себе прописує куди потрібно, успішно завантажувалася, етапи конфігурування grub.Завантажувач не ставиться вже давно (якщо його відзначити пташкою під час встановлення у графіку, установник видавав помилку на етапі налаштування grub). Згодом все-таки знайшов матеріал про те, як розмітити розділи в Calculate правильно (тут знову ж таки подяка scorpii, який мені раніше підказав у коментарях раніше). Але про завантажувальний розділ не згадується.Коли успішно завантажив ту систему і без додаткових маніпуляцій, то спочатку створив сертифікати користувача (відповідно до інструкції вище), потім оновив через cl-update , встановив sudo. Користувач не був рутовим, навіщо його прописав у /etc/sudoers (схоже, на етапі установки я не додав його до потрібної групи). Зі встановленої підключився через chroot, встановив світ (world, цього разу тільки світ, не штовхаючи інші мережі), Xfce, в файл /etc/conf.d/display-manager додав рядок для запуску SDDM, який працює стабільніше (хоча ця сутність не рідна), ніж LightDM.Для мого користувача прописаний автовхід, що задається в налаштуваннях конкретного DM, як правило, папка /etc//etc/lightdm/ /etc/sddm.conf.d/[Autologin] User=xfce Session=xfce.desktopОскільки на етапі установки це не задається, змінити ім'я хоста можна вручну у файлі /etc/conf.d/hostname. Утиліти консольні, звичного cl-console-gui тут немає, тому відеокарту вибрав командоюcl-setup-video --video nvidiaСистема за замовчуванням виходить легшою та стерильнішою. При першому запуску було 700 пакетів. На цьому в принципі все, далі все готове до звичайного використання і до встановлення всього потрібного або не дуже. Тут стає помітно, що для деяких програм залежності вже були встановлені, тобто їх установка тягне за собою куди більше пакетів, ніж у стандартній готовій збірці, тому деякі програми замінив на більш "легкі".Заключні словаЧи коштувало воно того? Я вважаю, що так, однозначно, мені було цікаво погратися, здобути досвід створення не готової системи, а трохи докрутити її самостійно. Якщо зміг я, то й іншим це під силу за бажанням і часом, зрозуміло. Робив уперше і в мене на це пішов приблизно тиждень на початку, сумарно рахуй два тижні, займався як хобі, за бажанням, а воно було. Просто поставити та користуватися вистачить і пару днів.Мінусом можна вважати, що все-таки не вдалося поставити згідно з початковим планом, тобто через cl-install зі своїм набором параметрів, немає графічної консолі, доведеться звикати до термінальних команд.
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь