Опубліковано 19 липня19 лип Адміністратор Ми маємо складну конфігурацію, тому ми будемо використовувати напівавтоматичну установку (Semi-Automatic Installation). Перші етапи встановлення досить прості, тому я обмежусь короткими коментарями.Розкладка.setup-keymap us usІм'я хоста.setup-hostname alphpvi /etc/hosts 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost alphp.localdomain alphp ::1 localhost.localdomain localhost alphp.localdomain alphprc-service hostname restartДалі налаштовуємо мережу. У посібнику користувача рекомендується уникати використання бездротового підключення, але ми ризикнемо.setup-interfacesВибираємо наш бездротовий інтерфейс, зазвичай це wlan0, вибираємо нашу мережу та вводимо пароль. Незважаючи на попередження розробників не використовувати DHCP при бездротовому підключенні, ми ризикнемо і цього разу. Просто натискаємо Enter на всі наступні питання, щоб використовувати значення за промовчанням. Коли запропонують перейти до налаштування наступного інтерфейсу мережі, вводимо "done", щоб завершити конфігурування.Запускаємо сервіс.rc-service networking startПеревіряємо, чи з'явився доступ до Інтернету. У моєму випадку все працює чудово.ping alpinelinux.orgНалаштовуємо часовий пояс.setup-timezoneНалаштовуємо репозиторії. У діалоговому меню скрипта вибираємо опцію "c" для підключення репозиторію спільноти, потім "f", щоб автоматично встановити найшвидше дзеркало.setup-apkreposПісля цього вручну редагуємо файл із репозиторіями: вказуємо як джерело пакетів не v3.19, а latest-stable. Таким чином, після виходу наступної стабільної версії дистрибутива ми автоматично оновимося до неї.vi /etc/apk/repositories /media/sdb/apks https://mirror.ua/mirrors/alpine/latest-stable/main https://mirror.ua/mirrors/alpine/latest-stable/communityВстановлюємо пароль суперкористувача.passwdНалаштовуємо SSH, всі елементи залишаємо за замовчуванням.setup-sshdНалаштовуємо NTP-сервер. Залишаємо всі елементи за промовчанням.setup-ntpОстанній інсталяційний скрипт перед встановленням системи - це setup-disk, проте ми не будемо його використовувати зараз, оскільки в цьому випадку він встановить Alpine Linux на весь диск.Перевіряємо про всяк випадок, чи ми використовуємо BIOS або UEFI.test -d /sys/firmware/efi && echo UEFI || echo BIOSУ моєму випадку це UEFI, тому ми будемо проводити встановлення для UEFI.У контексті оптимального налаштування операційних систем, я дотримуюся думки про необхідність наявності окремого розділу завантаження та swap-розділу для кожної ОС. Однак, у випадку Alpine, я волію не створювати окремий swap-розділ і замість цього скористатися вже існуючим swap-розділом Debian. У той же час, я планую створити окремий розділ для Alpine. Схоже, вийде неконвенційна, але цілком працездатна конфігурація.Встановлюємо cfdisk для розмітки диска.apk add cfdiskОсь як виглядає розмітка диска зараз./dev/sda1 EFI System /dev/sda2 Microsoft Reserved /dev/sda3 Microsoft Basic Data /dev/sda4 Windows Recovery Environment /dev/sda5 Linux filesystem /dev/sda6 Linux swap /dev/sda7 EFI System /dev/sda8 Linux Filesystem Free spaceЗа допомогою cfdisk створюємо окремий розділ EFI і розділ для кореня системи./dev/sda1 EFI System /dev/sda2 Microsoft Reserved /dev/sda3 Microsoft Basic Data /dev/sda4 Windows Recovery Environment /dev/sda5 Linux filesystem /dev/sda6 Linux swap /dev/sda7 EFI System /dev/sda8 Linux Filesystem /dev/sda9 EFI System /dev/sda10 Linux FilesystemСтворюємо файлові системи та монтуємо кореневий розділ та розділ /boot. Swap-розділ буде примонтований після завершення встановлення.apk add e2fsprogs dosfstools mkfs.ext4 /dev/sda10 mount /dev/sda10 /mnt mkdir /mnt/boot mkfs.fat -F 32 /dev/sda9 mount /dev/sda9 /mnt/boot Тепер коли все змонтовано, встановлюємо дистрибутив у відповідні розділи.setup-disk /mntПісля того, як всі файли будуть скопійовані, виймаємо інсталяційний носій і перезавантажуємося в нову систему.За замовчуванням Alpine використовує командну оболонку ash, але мені подобається bash.apk add bash bash-completionЩоб не працювати постійно від імені root, створимо користувача.adduser -h /home/apem -s /bin/bash apemВ Alpine Linux для підвищення привілеїв традиційно використовується утиліта doas, але вона мені не підходить, тому я встановлю та настрою sudo.apk add sudo vi /etc/sudoers Defaults rootpw Defaults env_reset, timestamp_timeout=0 Defaults mail_badpass Defaults secure_path="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" Defaults use_pty root ALL=(ALL:ALL) ALL %sudo ALL=(ALL:ALL) ALL apem ALL=(ALL:ALL) ALL Час встановити графічне середовище. Я встановлю свій улюблений Xfce. Вражає, наскільки швидко працює пакетний менеджер apk ;)setup-xorg-base apk add xfce4 xfce4-terminal xfce4-screensaver lightdm-gtk-greeter setup-devd udev rc-service lightdm start rc-update add lightdm defaultПерезавантажимося з консолі tty у графічне середовище X11.Змонтуємо та включимо swap-розділ.Подивимося номер swap-розділу та його UUID.fdisk -l blkidЗапишемо його до /etc/fstab.vi /etc/fstab UUID=87e1013a-44a2-4d48-8ef6-d7884b50803b none swap sw 0 0Включимо сервіс та додамо до автозапуску.rc-update add swap default rc-service swap startНа жаль, з графічного середовища ми не можемо вимкнути, перезавантажити чи відправити в режим очікування ноутбук. Виправимо це.apk add elogind polkit-elogind rebootДодамо довідкові сторінки.apk add mandoc man-pages mandoc-apropos less less-docНалаштуємо автомонтаж зовнішніх накопичувачів.apk add gvfs udisks2Налаштуємо підвищення привілеїв для утиліт з графічним інтерфейсом.rc-update add elogind default rc-service elogind startЗдавалося б, усе є, але не вистачає останнього звуку! Я зазвичай використовую pulseaudio, але розробники наполегливо рекомендують pipewire, тому я піду їхню пораду.addgroup apem audio addgroup apem video apk add pipewire wireplumber pipewire-pulseaudio pavucontrol xfce4-pulseaudio-plugin rebootМінімальне встановлення системи завершено. Все необхідне на місці і функціонує, залишається лише налаштувати специфічні для використання параметри.На скріншотах представлена система, яку вже не можна вважати повністю мінімальною, оскільки я завантажив десяток інших утиліт і довідкових сторінок (так, довідкові сторінки в Alpine встановлюються окремим пакетом). Стандартна версія Alpine Linux з базовим налаштуванням і Xfce займає всього близько 400 пакетів. Це чудовий вибір для любителів мінімалістичних систем.
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь