Опубліковано 19 липня19 лип Адміністратор Аналоги з відкритим вихідним кодомGoogle ChromeLibreWolf (форк Firefox) - браузер, що ставить вашу приватність понад усе. LibreWolf пропонує вбудовані налаштування, що дозволяють, наприклад, блокувати канваси на сайтах, виконання сторонніх Java-скриптів та багато всього смачного. По суті - це налаштована лисиця, тільки не треба длубатися в about:config, а відразу поставив і воно готове. Сам використовую як другий браузер, а тому можу ручатися за волеволка, тут вже точно. Проект опубліковано під ліцензією MPL 2.0.Brave (Chromium-based) – непогане рішення, якщо подобається Chromium. Brave пропонує досить приватний досвід за умовчанням. Має вбудований блокувальник реклами (працює, до речі, не дуже, uBlock Origin forever), добре блокує cookie та трекери різних синіх сайтів з літерою F і T. Заснований на Chromium, а тому і швидше фурич, ніж той же LibreWolf. Brave використовую як основний браузер, точно можу порадити до використання. Опубліковано під ліцензією MPL 2.0.Google ПошукКласичний Google дуже любить логувати ваші пошуки, проте я можу запропонувати ті ж релевантні запити, але тільки без цієї телеметрії.SearX - мета-пошуковий двигун, що дозволяє використовувати хоч усі пошукові системи в одному флаконі. Ви вільні вибрати, в яких пошукових системах шукатиметься ваш запит, гнучко налаштувати зовнішній вигляд пошуку, мову запиту, місцезнаходження та купу всього іншого. У SearX ви можете поставити пошук у тому ж Google, наприклад, і отримувати хороші та релевантні варіанти. Якщо хочете зовсім піти від Google, приберете галочку і вліпите качку-качку, якийсь metager, і буде вам щастя. Проект опубліковано за ліцензією AGPL 3.0.PS SearX можна розгорнути як на локальному хості, так і користуватися чужими ресурсами. На сайті https://searx.space/ можна переглянути найкращі варіанти для вас та вашого регіону.Google ХмараNextcloud – особистий хмарний диск на своїх потужностях. Nextcloud став для мене приємним відкриттям, яке я використовую щодня. Мною придбали маленький Orange Pi, туди встановлений Debian, HTTP-сервер, база даних і MySQL для роботи з нею. Далі на цій базі було встановлено Nextcloud та підключено жорсткий диск для зберігання даних. Вся процедура зайняла не більше 2-3 годин, що не може не тішити.Nextcloud має гарний та функціональний інтерфейс. При цьому він простий і зрозумілий (не складніше за Google Drive), так що ваша бабуся точно розбереться. Можна створювати багато користувачів, гнучко налаштовувати можливості. Синхронізація з Linux, Windows, Android є. Тож як альтернатива корпоративним рішенням - варіант на 12/10. Опубліковано за ліцензією AGPL 3.0.GmailТут можна розбитися на два табори – підняти свій SMTP-сервер або скористатися готовими рішеннями. Розгорнути свою пошту нескладно, проте далеко не кожен захоче так морочитися.Тому можу запропонувати безкоштовне і готове рішення - ProtonMail . Не розкриває власника скриньки (були такі запити) сервера в Швейцарії. За своє існування заслужила довіра серед мешканців Інтернету. Сам використовую як основну скриньку, проте є проблемки з відправкою листів на .ru домени. Однак це не проблема протона, а органу влади на 3 літери. Опубліковано за ліцензією GPL 3.0.YouTubeЯ вважаю, що альтернатив YouTube, що стоять, - немає. Я знаю про існування PeerTube, Odysee, RuTube (боже борони), однак вони не можуть дати тієї джерело контенту, який доступний на YouTube. Однак, як альтернатива, я можу запропонувати більш приватні front-end-клієнти, які дозволять мати той самий рівень контенту, але без стеження та таргетованої реклами від Google.FreeTube – зручний десктоп-клієнт, з можливістю підписки на канали та інші плюшки. На Пінгвінусі була чудова стаття, з якої я дізнався про цю чудову програму. Проект опубліковано за ліцензією AGPL 3.0.Individious – сайт для приватного перегляду YouTube. По суті ви просто заходите туди, шукаєте ролик і дивіться. Доступні підписки та завантаження відео на пристрій. За аналогією з SearX можна як самому завоювати Individious, так і скористатися вже готовими рішеннями. Проект опубліковано за ліцензією AGPL 3.0.Google MeetGoogle дуже зручний конференц-сервіс, проте за історію його існування було багато неприємних зливів інформації, що означало повне логування відеоконференцій. Щоб уникнути великого ока, можна скористатися Jitsi . Jitsi - це зручний сервіс відеоконференцій, що пропонує як готове рішення (створити конференцію та запросити друга) на серверах спільноти, так і можливість самостійного хостингу Jitsi. Інтерфейс простий та досить функціональний. Я сам іноді використовую Jitsi у сімейних дзвінках – ніхто сильно не скаржиться. Проект опубліковано за ліцензією Apache 2.0.Google MapsЄдиним гідним та зручним сервісом є OpenStreetMap . Карту активно доповнюють, добре передано регіони більшості країн. Вміє будувати маршрути, шукати різноманітні заклади. Проект опубліковано під ліцензією ODbL (Open Data Base License).
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь