Перейти до змісту
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Файна Україна

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Linux для iOS

Рекомендовані відповіді

Опубліковано
  • Адміністратор

Linux для iOS

Screenshot_1.png

Не для кого не секрет, що Apple підходить до безпеки своїх продуктів дуже серйозно. Це сильно обмежує користувачів, які прагнуть витворяти різні речі зі своїми айфонами, айпадами та іншими епловськими мобільними пристроями.

Думаю багато хто знає що таке джейлбрейк і з чим його їдять, проте в цій статті піде мова про те, як обійтися без нього (хоч і пожертвувавши більшою кількістю можливостей, які він дає)

iSH - один з небагатьох додатків, які розширюють коло можливостей досвідченого користувача. Воно дає використовувати лінуксовий термінал у пристрої на ios.
iSH - це проект з відкритим вихідним кодом, що дозволяє у вигляді мобільного додатка запустити справжній Linux на iPhone або iPad. В основі iSH лежить популярний проект Alpine Linux , дистрибутив Linux, орієнтований на мінімальний розмір (установочний пакет важить 8мб) та безпеку.

Важливий момент — iSH доступу до заліза прямо не має, тому якщо хочете робити серйозніші речі з вашим телефоном, ставте джейлбрейк.

Screenshot_1.png

Як встановити

Перейти на сайт iSH і натиснути "Get on the App Store".

Робота з iSH Shell

Запускаємо скачений iSH і ось перед нами Alpine Linux - мінімалістичний дистрибутив на базі BusyBox. Установка пакетів тут працює за принципом apk install <назва пакета> Для початку роботи раджу встановити такі пакети:

Screenshot_1.png

apk update
apk upgrade
apk add curl
apk add wget
apk add openssh
apk add gcc
apk add python
apk add python3
apk add git

КОМАНДИ

Команди, про які я вже говорив, просто замінили команди в звичайному Termux. Основні: apt перетворилося на apk, а замість install - add, але ці команди змінюються лише в самому терміналі, інші проги всередині нього це ніяк не впливає. Наприклад:

"pip install" так і залишається, а не змінюється на "pip add", все це дізнається з часом, тому я впевнений, що ви розберетеся.

А є один дуже вагомий мінус .

На пристроях з операційною системою iOS немає відкритої файлової системи, як на тому ж Android, тому більшість класних утиліт встановити не вийде, але так як це бета, то ми сподіваємося, що незабаром все це виправиться.

ПРОГРАМИ

Я б розповів і про них, наприклад які можна скачати для початку, але такого матеріалу є дуже багато на тому ж YouTube, навіть іноді буває придатність, також найкращим варіантом залишаються канали в Telegram, в яких публікується придатність, їх ви можете знайти просто забивши "Termux" у пошуковому рядку, вам випаде як мінімум пара штук.

НАЛАШТУВАННЯ

Про неї розповідається в кожному мануалі по встановленню будь-якого додатка в програму, спочатку встановлюємо python (1-ий, 2-ий і 3-ий), а також pip і git, як їх встановити можете подивитися в інтернеті, я про це писати не буду, тому що стаття отримати дуже великий. Головне – не забувайте міняти команди apt та install.

Screenshot_1.png

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Акаунт

Навігація

Пошук

Пошук

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.