Опубліковано Вівторок в 04:283 дн Адміністратор Linux для iOSНе для кого не секрет, що Apple підходить до безпеки своїх продуктів дуже серйозно. Це сильно обмежує користувачів, які прагнуть витворяти різні речі зі своїми айфонами, айпадами та іншими епловськими мобільними пристроями.Думаю багато хто знає що таке джейлбрейк і з чим його їдять, проте в цій статті піде мова про те, як обійтися без нього (хоч і пожертвувавши більшою кількістю можливостей, які він дає)iSH - один з небагатьох додатків, які розширюють коло можливостей досвідченого користувача. Воно дає використовувати лінуксовий термінал у пристрої на ios.iSH - це проект з відкритим вихідним кодом, що дозволяє у вигляді мобільного додатка запустити справжній Linux на iPhone або iPad. В основі iSH лежить популярний проект Alpine Linux , дистрибутив Linux, орієнтований на мінімальний розмір (установочний пакет важить 8мб) та безпеку.Важливий момент — iSH доступу до заліза прямо не має, тому якщо хочете робити серйозніші речі з вашим телефоном, ставте джейлбрейк.Як встановитиПерейти на сайт iSH і натиснути "Get on the App Store".Робота з iSH ShellЗапускаємо скачений iSH і ось перед нами Alpine Linux - мінімалістичний дистрибутив на базі BusyBox. Установка пакетів тут працює за принципом apk install <назва пакета> Для початку роботи раджу встановити такі пакети:apk update apk upgrade apk add curl apk add wget apk add openssh apk add gcc apk add python apk add python3 apk add gitКОМАНДИКоманди, про які я вже говорив, просто замінили команди в звичайному Termux. Основні: apt перетворилося на apk, а замість install - add, але ці команди змінюються лише в самому терміналі, інші проги всередині нього це ніяк не впливає. Наприклад:"pip install" так і залишається, а не змінюється на "pip add", все це дізнається з часом, тому я впевнений, що ви розберетеся.А є один дуже вагомий мінус .На пристроях з операційною системою iOS немає відкритої файлової системи, як на тому ж Android, тому більшість класних утиліт встановити не вийде, але так як це бета, то ми сподіваємося, що незабаром все це виправиться.ПРОГРАМИЯ б розповів і про них, наприклад які можна скачати для початку, але такого матеріалу є дуже багато на тому ж YouTube, навіть іноді буває придатність, також найкращим варіантом залишаються канали в Telegram, в яких публікується придатність, їх ви можете знайти просто забивши "Termux" у пошуковому рядку, вам випаде як мінімум пара штук.НАЛАШТУВАННЯПро неї розповідається в кожному мануалі по встановленню будь-якого додатка в програму, спочатку встановлюємо python (1-ий, 2-ий і 3-ий), а також pip і git, як їх встановити можете подивитися в інтернеті, я про це писати не буду, тому що стаття отримати дуже великий. Головне – не забувайте міняти команди apt та install.
Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь