Перейти до змісту
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Файна Україна

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Сказала собі: помру, але заберу медаль". 19-річна українка дебютувала із "золотом" на дорослому Євро з боротьби

📅 06.09.2026 12:43⏱ 4 хв читання
Ciko Перегляди: 13 Відповіді: 0
"Сказала собі: помру, але заберу медаль". 19-річна українка дебютувала із "золотом" на дорослому Євро з боротьби

Ексклюзивний коментар Марії Єфремової — української борчині, що виграла "золото" чемпіонату Європи.

Збірна України з боротьби провела найкращий чемпіонат Європи в історії. Євро-2026 українці завершили переможцями загального заліку: набрали найбільшу кількість медалей серед усіх збірних.

Головною запорукою такого виступу збірної України став виступ у жіночій вільній боротьбі. Усі шість золотих нагород здобули саме українські борчині, завдяки чому вдесяте в історії стали найкращою командою змагань.

Окрім досвідчених Оксани Лівач, Ірини Коляденко та Анастасії Алпєєвої, які не вперше виборюють нагороди чемпіонату Європи, "золото" підкорилося й 19-річній Марії Єфремовій. Дебютуючи на цьогорічному Євро у ваговій категорії до 53 кг, Єфремова здолала всіх суперниць на килимі, причому, на відміну від більшості українок, ще й провела на одну сутичку більше.

"Коли я їхала, то насамперед пообіцяла своїй маленькій сестричці, що приїду з медаллю, — розповідає Єфремова в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт. — З якою саме — не сказала, але що вона точно буде. Вона дуже хотіла медальку, щоб з нею погратися. І я їхала із настроєм, що повинна бути у фіналі; була впевнена в цьому. Знала, що буде важко, але ніколи не здаюся — просто йду далі, як би не було важко. Сказала собі: помру, але заберу цю медаль і поїду додому".

Марія Єфремова тріумфує на Євро з боротьби

Марія Єфремова тріумфує на Євро з боротьби. UWW

Боротьбою Єфремова займається із самого дитинства — завдячує у цьому "спортивній" родині. Зокрема батькові, який є тренером з боротьби та був присутній на тріумфальному для неї чемпіонаті Європи.

"Займаюся вже 15 років — з чотирьох років. У мене батько і дядько — тренери, мама тренерка — родина тренерів. Дідусь п’ятиборством займався, лише бабуся нічим таким не займалася. Я сама пішла у [боротьбу]. Бачила, як мій батько займається, тренує дітей. Мене саму туди тягнуло і якось затягнуло, що я з чотирьох років на килимі боролася, робила вправи, вчилася".

До Євро-2026 Єфремова не мала навіть досвіду виступів на молодіжному чемпіонаті Європи, що проводиться у категорії до 23 років. За її словами, сумніви щодо її участі у дорослому турнірі були у багатьох, проте у підсумку тренерський штаб вирішив їй довіритися та включити до складу на турнір.

"Звісно, були сумніви у багатьох людей, бо дуже молода дівчинка їде на такі змагання дуже серйозні та відповідальні. Але найголовніше було в себе у голові поставити, вирішити, що я можу в себе повірити — і все, воно саме пішло. Я не боялася нічого, просто знала, що треба йти далі. Що буде важко, але треба".

На дорослому чемпіонаті Єфремова одразу зіштовхнулася з відчутною різницею: окрім досвіду суперниць відзначила "тактичний" характер самої боротьби, що суттєво відрізняється від молодіжного рівня. "У молодіжній боротьбі дівчата більш ризиковані: можуть ризикнути, щось зробити. А у дорослій більш тактична йде боротьба, ніхто нікуди не поспішає: взяли два бали — відстояли; потім ще два бали".

Марія Єфремова на відкритому Кубку у Загребі у 2024 році

Марія Єфремова на відкритому Кубку у Загребі у 2024 році. UWW

"У «молодіжці» якомога швидше вони [прагнуть] набрати бали — це я так просто бачу, спостерігала, коли чемпіонат U23 був. Дівчата хотіли швидше закінчити сутичку, а вже коли на дорослому чемпіонаті була, то там вже тактика [на першому місці] має бути. Поспішати у жодному разі не можна було".

Найбільш "відповідальними" на чемпіонаті Європи Єфремова називає сутички проти "нейтральних" суперниць. Проти однієї з них українка боролася за вихід у фінал, перш ніж у сутичці за "золото" здолати чинну чемпіонку Європи з Греції Марію Преволаракі.

"Насамперед я боролася для своєї країни, за свою країну. В мене були дві сутички з «нейтральними» спортсменками — я знала, що не мала права програвати, що повинна лише виграти".

"Стала чемпіонкою дорослого Євро у 19 років? Це незабутні емоції. Це дорослий чемпіонат. Дуже все було відповідально — все ж боролися досвідченіші спортсменки, ніж я. Але так сталося, що ми їх побороли. Емоції зашкалюють прям дуже сильно, максимально. Мені досі не віриться, що я стала чемпіонкою Європи серед дорослих".

Надалі у планах Єфремової — виступ ще на юніорському чемпіонаті Європи. Після цього ж борчиня має намір зосередитися на дорослих змаганнях, серед амбітних планів — відбір на Олімпійські ігри.

"Зараз у мене в планах поїхати на чемпіонат Європи U20 — це мій останній рік [у цій віковій категорії]. І потім готуватися до чемпіонату світу дорослого. Будемо готуватися йти далі".

"Чи є у планах Олімпіада? Звісно. Це моя мрія дитинства — і не лише моя, але й моїх батьків. Хочеться взяти золоту медаль, оскільки ніхто навіть у 53 кг вже давно не відбирався на Олімпіаду. Наскільки я знаю, у 53 кг я першою стала — і вже років 10, може, не було золотої медалі в цій ваговій категорії. У планах, звісно, 2028-й [Ігри у Лос-Анджелесі], але якщо щось піде не за планом, буду готуватися на 2032-й".

Відповідей поки що немає.
Гість
Напишіть відповідь...

Акаунт

Навігація

Пошук

Пошук

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.