Перейти до змісту
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Файна Україна

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Не хотіла віддавати титул". Оксана Лівач втретє стала чемпіонкою Європи з боротьби

📅 06.09.2026 16:45⏱ 6 хв читання
Ciko Перегляди: 16 Відповіді: 0
"Не хотіла віддавати титул". Оксана Лівач втретє стала чемпіонкою Європи з боротьби

Ексклюзивний коментар лідерки збірної України з вільної боротьби для Суспільне Спорт.

Українка Оксана Лівач втретє за кар'єру стала чемпіонкою Європи з вільної боротьби, вигравши "золото" вагової категорії до 50 кг в албанській Тирані.

Лівач розпочала чемпіонат Європи із сутички проти швейцарки Свені Джунго (12:1), а у півфіналі впевнено перемогла бронзову призерку чемпіонату світу-2025, "нейтральну" Єлізавету Смірнову (6:2). Двох перемог вистачило, щоб відібратися у вирішальний двобій за "золото".

У фінальній сутичці українка здолала бронзову призерку чемпіонату світу-2025, туркеню Евін Демірхан — розгромила її з рахунком 11:0 та принесла Україні першу перемогу на континентальній першості.

"Золото" стало другим поспіль для Лівач на європейському рівні. Також вона виборювала титули 2019 та 2025 років, а у 2020 і 2023 додавала срібні медалі у цьому дивізіоні.

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт Лівач розповіла про свій шлях до третього "золота" на Євро, анонсувала наступні старти в сезоні та розповіла про принципове значення сутички з "нейтральною" суперницею.

• Про емоції від третього "золота" чемпіонатів Європи:

"За моїми емоціями з відео, яке розлетілося, можна побачити, що емоції були однозначно радісні. За відчуттями — була просто безмежно щаслива в цей момент перемоги. Якщо порівнювати з попереднім роком, звичайно, хотілося перемоги, довести свою професійність, що я — одна з найкращих у Європі. Тому радість переповнювала, емоції просто зашкалювали".

Оксана Лівач під час сутички за "золото" із туркенею Евін Демірхан

Оксана Лівач під час сутички за "золото" із туркенею Евін Демірхан. UWW

• Про сутички зі вже знайомими суперницями:

"Мабуть, краще боротися з тими, кого вже знаєш. Є можливість проаналізувати суперницю, дізнатися її слабкі сторони та це прошліфувати в тренувальному процесі — і вже впевнено виходити боротися. Звичайно, я проаналізовувала всіх своїх суперниць, і туркеня [Евін Демірхан, яку перемогла у фіналі] також була в моєму переліку".

"Однозначно суперниці також готуються, і очікувати потрібно всього. Це боротьба, це спорт. Але на цьому чемпіонаті я була повністю заряджена на перемогу, не хотіла нікому віддавати свою першість, свій титул чемпіонки Європи. Тому фінал, звичайно, вийшов чисто технічною перемогою на мою користь".

"Звичайно, рахунок був 6:2 із росіянкою [Єлізавєтою Смірновою]. Поєдинок був напружений тим, що все ж принципова зустріч — важливо перемагати цю спортсменку. Мені за духом це було дуже необхідно. Звичайно, суперниця була непростою — вона є чинною призеркою чемпіонату світу, але я також її аналізувала, правильно побудувала поєдинок і, можна сказати, не залишила їй шансів".

"Можливо, рахунок міг бути й більшим, але вона просто в кінці зустрічі впала і не могла навіть підвестися — виснажилася і, можливо, засмутилася. Я була задоволена своєю боротьбою, результатом. В принципі, я виходила й була налаштована лише на перемогу — інакше й бути не могло".

Оксана Лівач (справа) в боротьбі проти "нейтральної" Єлізавєти Смірнової у півфіналі Євро-2026

Оксана Лівач (справа) в боротьбі проти "нейтральної" Єлізавєти Смірнової у півфіналі Євро-2026. UWW

• Чи розглядала можливість спробувати себе в іншій вазі:

"Наступна категорія — 53 кг. Але, на жаль, я не маю такої змоги перейти в іншу вагову категорію, тому що фізично дівчата більші в цій категорії — просто немає сенсу переходити. Навпаки, я багато часу не могла набрати вагу в 50 кг. Вже з часом піднабрала трохи маси фізичної і наразі навіть трохи скидую. 2-3 кг — вже для мене великий прогрес".

"Зазвичай у нас більшість спортсменок скидають вагу, аби бути в меншій ваговій категорій. Тобто вони трохи більші [та], коли скидують, можуть бути більшими за суперниць. Тому я не планую жодним чином змінювати вагову категорію, вона завжди була моя і залишиться такою надалі".

• Як пройшла підготовка до сезону під час міжсезоння:

"Взагалі підготовка пройшла чудово. Більшість тренувальних зборів ми проводили в Києві, в Конча-Заспі. Попередньо провели три тренувальні збори зі збірною, також мала індивідуальну підготовку в себе вдома. Можна сказати, що такий сезон почався вже навіть після чемпіонату світу 2025 року восени".

"У принципі, завжди так: коли змагання закінчуються, наступає вже інший етап — і готуєшся вже до інших змагань. Вже інші цілі, інший напрямок. Підготовка така плідна була десь три місяці".

• Яка головна ціль на сезон:

"Одна з цілей вже виконана — виграла чемпіонат Європи. Наступна ціль — звичайно, це ЧС-2026. Не хочу загадувати якихось амбітних [задач], хочеться підкорити чемпіонат світу, але будемо поступово готуватися до цього, робити все можливе від себе".

• Про нову систему відбору на ОІ-2028:

"Буде цікаво. Думаю, буде складніший етап відбору, ніж на попередні Ігри, тому що ця система включає в себе рейтингові очки. З наступного року нам потрібно буде їздити на всі рейтингові турніри, також виступати добре на континентальній, світовій першостях, аби отримати максимум у рейтингу".

"І також буде ще європейський турнір — [для тих], хто не потрапляє у рейтинг, і світовий. Правила жорсткіші, але будемо їздити, змагатися, боротися і виборювати необхідні нам рейтингові очки".

• Чи готова обміняти медалі чемпіонатів Європи на олімпійське "золото"?

"Мабуть, олімпійська медаль ні з чим не зрівняється. Це нагорода зовсім іншого ґатунку, зовсім іншого рівня. Це зовсім інші змагання — не порівняти ані з чемпіонатами Європи, ані з чемпіонатом світу".

"Але буває так, що інколи чемпіонати світу бувають складнішими в турнірній сітці, ніж сама Олімпіада. На Ігри відбираються, звісно, найсильніші, але так буває — зірки складаються, мабуть, — що прокидаєшся і це твій день зірковий. По-різному буває".

"Не можу сказати. Я вірю, що в кожного є своя персональна історія, кожен іде своїм шляхом. У кого як виходить — головне, що ми виборюємо ці медалі для нашої України, ми здіймаємо наш прапор на міжнародній арені. Ми любимо нашу країну, тому це, напевно, найважливіше".

Оксана Лівач стала чемпіонкою Європи-2026 з вільної боротьби серед жінок

Оксана Лівач стала чемпіонкою Європи-2026 з вільної боротьби серед жінок. UWW

• Про подальші плани:

"Далі поступово будемо підходити до міжнародних турнірів. Я не знаю, що це буде — напевно, також рейтингова серія. І чемпіонат світу. Наш вид спорту не включає, на жаль, у себе багато турнірів. Ми можемо виступати максимум на чотирьох-п'ятьох стартах на рік, тому що складна підготовка, виснажливі змагання й сутички напружені. Зараз провела перший турнір цього року. Напевно, ще один турнір — і чемпіонат світу. А там вже будемо бачити, як далі".

"У нас постійно тренувальні збори. Дуже гарна команда жіноча, багато спарингів — це також дуже важливо для нашого виду спорту. Добре, що збори проводяться, що виділяється фінансування і ми маємо можливість якісно проводити тренувальний процес".

"Наразі можу сказати, що я насолоджуюся кожним моментом, проведеним у своїй спортивній кар'єрі. Пройшла вже два олімпійських цикли, дві Олімпіади. Це неймовірні емоції, неймовірний шлях. Я пишаюся тим, що я це все пройшла і маю вже певний досвід, що можу ділитися ним із молодшим поколінням. Сподіваюся, вони дивляться, надихаються. Для мене це також важливо — я тішуся, коли діти мають, на кого рівнятися".

Чемпіонат світу-2026 з боротьби відбудеться 24 жовтня — 1 листопада, в столиці Бахрейну Манамі.

Відповідей поки що немає.
Гість
Напишіть відповідь...

Акаунт

Навігація

Пошук

Пошук

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.