TaZ розповів нові подробиці скандальної історії з Mercedes від Virtus.pro

Колишній капітан Virtus.pro Wiktor «TaZ» Wojtas у польському інтерв’ю знову розповів про історію з Mercedes, який отримав після перемоги команди на DreamHack Masters Las Vegas 2017. За його словами, спочатку він навіть не хотів публікувати фотографію з автомобілем, оскільки розумів, що подарунок може негативно вплинути на команду та його кар’єру.
Історія почалася у лютому 2017 року. Перед гранд-фіналом DreamHack Masters Las Vegas власник Virtus.pro Антон «Sneg» Черепенніков (вже покійний) публічно пообіцяв подарувати TaZ новий Mercedes E-Class, якщо команда переможе на турнірі. VP у фіналі обіграли SK Gaming з рахунком 2:1 та здобули чемпіонський титул.
Обіцянку було виконано, але замість базового E-Class TaZ обрав Mercedes-AMG GLE 43. На той момент він щойно став батьком і пояснював вибір бажанням отримати більш просторий та практичний автомобіль. У березні 2017 року TaZ опублікував фотографію з машиною, а її орієнтовну вартість польські ЗМІ оцінювали у 350–400 тисяч злотих
![]()
Гравець тоді написав:
«Мрії збуваються. Дякую Антону, який завжди тримає своє слово! 🙂 Без моїх хлопців це було б неможливо, сподіваюся, що колись я зможу віддячити їм тим самим! Не E-клас… але тепер я сім’янин, татові TaZ потрібно трохи більше простору! :)»
Тепер TaZ розкрив ще одну деталь цієї історії. За його словами, спочатку йому належав Mercedes E-Class у базовій комплектації, однак він запитав, чи може доплатити власні гроші за дорожчу модель і отримав дозвіл.
Після цього, за словами поляка, від нього вимагали зробити фотографію з автомобілем.
«Мені полагався Mercedes E-класу універсал у базовій комплектації, однак я запитав, чи можу докинути своїх грошей, щоб взяти кращу машину. Мені дозволили.
Потім мені сказали, щоб я зробив фото машини. Я відмовлявся і казав, що це зруйнує мою кар’єру і команду, але мені відповіли: “Ти повинен”. У результаті сталося саме так, як я описав.
Зараз я б відмовився робити фото і сказав би: “Забирайте машину на евакуаторі”».
Подарунок швидко перетворився на один із найвідоміших мемів польської Counter-Strike-сцени. Фанати звернули увагу на те, що автомобіль отримав лише один із п’яти гравців, хоча перемога на турнірі була командним досягненням. Після падіння результатів легендарної польської п’ятірки в ком’юніті з’явилася теорія, що саме Mercedes став причиною проблем команди та всієї польської сцени.
Доречі ми ще тоді на сайті писали, що такий подарунок зруйнує мораль команди і призведе до фатальних наслідків – зрештою так і сталося.
Пізніше інші колишні гравці VP розповідали про напруженість усередині колективу після історії з автомобілем. Сам TaZ у минулому визнавав, що спочатку дуже важко переживав ситуацію, а згодом назвав її важливим уроком для себе. Він також розповів, що продав Mercedes у 2021 році, назвавши це своєрідним завершенням історії з «прокляттям».
При цьому ще у 2017 році Sneg пояснював, що автомобіль не варто сприймати виключно як премію за перемогу в одному турнірі — він був способом відзначити багаторічний внесок TaZ у Virtus.pro.
Минуло майже десять років, але історія з Mercedes досі залишається одним із найбільш обговорюваних епізодів в історії польського CS. І тепер TaZ фактично підтвердив, що вже тоді розумів, наскільки неоднозначним може виявитися цей
.
Відповіді