Maksym Hryszczuk: „Zdecydowałem, że chcę kontynuować karierę w Stanach Zjednoczonych”

Napastnik młodzieżowej reprezentacji Ukrainy Maksym Hryszczuk opowiedział o przejściu z „Niko-Basket” do Uniwersytetu Południowej Indiany, który występuje w NCAA.
– Maksymie, jesteś już w USA. Jakie są twoje pierwsze wrażenia z nowego etapu kariery?
– Pierwsze wrażenia są ciekawe, wiele rzeczy różni się od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Już po kilku pierwszych treningach z drużyną widzę, że to świetne miejsce, gdzie można się rozwijać jako zawodnik.
– Czy długo się wahałeś, zanim podjąłeś tę decyzję? Co było głównym argumentem przemawiającym za przeprowadzką do Stanów Zjednoczonych?
– Dużo się nad tym zastanawiałem. Rozważyłem wszystkie za i przeciw i zdecydowałem, że chcę kontynuować karierę w Stanach. Jednym z argumentów była silna konkurencja, która bardzo mnie motywuje do rozwoju i doskonalenia się.
– Jakie cele stawiasz sobie w NCAA?
– Po pierwsze, chcę stać się lepszą wersją samego siebie i nauczyć się czegoś nowego. No i oczywiście celem jest pokazywanie stabilnie dobrej gry, aby pomóc drużynie wygrywać i zająć jak najlepsze miejsce w konferencji.
– Co będzie dla ciebie największym wyzwaniem na tym nowym etapie?
– Myślę, że inny poziom koszykówki. Tutaj prawie wszyscy są bardzo wysportowani i dobrze zbudowani fizycznie. Ale to jednocześnie zaleta: dzięki temu gra będzie o wiele ciekawsza, a każdy mecz i każdy trening będą jak małe wyzwania.
– Jak odbierasz fakt, że jeszcze kilka lat temu grałeś w Wyższej Lidze, a teraz zaczynasz nowy etap w USA?
– Każdy od czegoś zaczynał. Bardzo się cieszę, że wybrałem właśnie tę drogę. To było niesamowite doświadczenie, które pomogło mi stać się lepszym graczem, by już za kilka lat dorosnąć do możliwości gry na takim poziomie.
– Co dały ci ostatnie dwa lata w „Niko-Basket”?
– Wspaniałych ludzi, którzy mnie otaczali! Kolegowie z drużyny, trenerzy, kibice – wszyscy oni motywowali mnie do trenowania i codziennego dążenia do celu. Jestem im za to naprawdę wdzięczny. Przez te dwa sezony doświadczyłem wielu pozytywnych emocji i zdobyłem ogromne doświadczenie pod każdym względem. Nauczyłem się wielu rzeczy nie tylko w koszykówce, ale też dojrzałem zarówno jako człowiek, jak i jako zawodnik. Uważam, że „Niko-Basket” to obecnie najlepsze miejsce do rozwoju młodych zawodników.
Відповіді