Перейти до змісту
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Файна Україна

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WTA, nie pozwólcie, by świat tenisa przyzwyczaił się do wojny na Ukrainie”

📅 18.09.2026 06:21⏱ 4 хв читання
Ciko Перегляди: 16 Відповіді: 0
WTA, nie pozwólcie, by świat tenisa przyzwyczaił się do wojny na Ukrainie”
Даяна розповіла про знищену квартиру в Одесі та пояснила, чого очікує від WTA

12 września ukraińska tenisistka Dayana Yastremska poinformowała, że rosyjska rakieta zniszczyła mieszkanie w Odessie należące do jej rodziny.

Jastremska udzieliła wywiadu CNN World Sport i opowiedziała o tym, co się wydarzyło:

– To, co spotkało mnie w Odessie, dzieje się na Ukrainie każdego dnia. Rodziny w różnych miastach kładą się spać we własnych domach: jedni snują plany na jutro, a inni już nie obudzą się następnego dnia. Miałam ogromne szczęście, że mnie tam nie było, i cieszę się, że moja rodzina przeżyła, bo nawet nie potrafię sobie wyobrazić, co by było, gdyby ktoś z nas tam był. Myślę, że nas też już by nie było, tak jak nie ma już naszego mieszkania.

– Żyjemy w tej wojnie już od czterech i pół roku. Słyszeliśmy i widzieliśmy tak wiele historii oraz rosyjskich ataków na całej Ukrainie. Ale jak wszystko się zmienia, gdy celem staje się właśnie twój dom i twoje mieszkanie?

– Przez te cztery i pół roku każdego dnia nie wiesz, gdzie spadnie następny pocisk. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że to właśnie ty możesz być ofiarą. Wiem, że za moją historią kryje się wiele innych, a niektóre z nich są o wiele straszniejsze. Ile zniszczonych ukraińskich domów nigdy nie zobaczycie? Ilu matek i ojców nigdy nie udzieli wywiadu? Ilu zabitych młodych ludzi na zawsze pozostanie dla reszty świata jedynie liczbą w wiadomościach? Nie chcę, żeby ludzie mi współczuli. Chcę czegoś innego – aby świat nie przyzwyczajał się do tej wojny. Nie przyzwyczajał się do zdjęć zniszczonych domów, nie przyzwyczajał się do liczb zabitych i rannych, bo za każdą liczbą stoi człowiek.

– Na samym początku wojny wyjechała Pani z Odessy wraz ze swoją siostrą Iwaną, która miała wtedy 15 lat. Przeżyły Pani niesamowitą podróż, nocowały Pani na parkingach, a potem dotarły do Francji i zagrały tam na turnieju. Kiedy teraz spogląda Pani wstecz na te chwile sprzed czterech i pół roku, jak je Pani postrzega dzisiaj? I jak ostatnie cztery i pół roku zmieniły Pani stosunek do życia i świata?

– Wiecie, mam teraz 26 lat, a kiedy wybuchła pełnowymiarowa wojna, miałam 21. Praktycznie całe moje dorosłe życie toczy się na tle tej wojny. Moje życie jest niezwykłe. Jestem zawodową tenisistką. Podróżuję, gram w dużych turniejach, poznaję różne kraje. Ale kiedy zdejmuję strój tenisowy, jestem zwykłą dziewczyną. Jestem córką, siostrą, przyjaciółką, tak jak miliony innych młodych kobiet. Świat z jakiegoś powodu bardzo szybko cię czegoś uczy. To, co dziś wydaje się zupełnie zwyczajne – twój dom, możliwość zebrania się z całą rodziną przy stole, telefon od rodziców czy bliskich – nagle może stać się najcenniejszą rzeczą, jaką kiedykolwiek miałeś. Myślę, że jedną z najtrudniejszych rzeczy w moim życiu, zwłaszcza w sporcie zawodowym, jest to, że musisz nauczyć się wyłączać swoje emocje. Musisz udawać, że nic się nie stało, że wszystko jest w porządku, bo na korcie wszyscy jesteśmy tacy sami. Ale za każdym razem, gdy wychodzisz na kort podczas międzynarodowego turnieju i widzisz ukraińską flagę obok swojego nazwiska, zdajesz sobie sprawę, że dzisiaj oznacza ona dla ciebie o wiele więcej niż kiedykolwiek wcześniej.

– Napisała Pani w swoim poście w mediach społecznościowych, opowiadając o ataku na budynek mieszkalny, i wezwała Pani WTA oraz World Tennis do zwrócenia uwagi na te zdjęcia. Co chciałaby Pani, aby one zobaczyły?

– Przede wszystkim nie chcę, żeby zapomnieli o tym, co się dzieje. Chcę, żeby zobaczyli, że to jest rzeczywistość. Ostatnio nie odczuwam ze strony tych organizacji zbytniej uwagi ani, powiedziałabym, wsparcia. Uważam, że w Ukrainie zniszczono bardzo wiele miejsc. Młodemu pokoleniu bardzo trudno jest trenować i uprawiać sport, i myślę, że mogliby zrobić znacznie więcej, wykorzystując możliwości, które mogłyby pomóc.

– A więc kiedy mówi Pani, że uważa, iż mogliby działać w sposób bardziej ukierunkowany i chce widzieć większą pomoc ze strony WTA, co konkretnie chciałaby Pani zobaczyć?

– Chcę mówić o tym, komu możemy pomóc. A moje główne przesłanie do WTA jest bardzo proste: proszę, nie pozwólcie, by świat tenisa przyzwyczaił się do wojny na Ukrainie tylko dlatego, że trwa ona już cztery i pół roku. Nie chcę, aby rozmowy o Ukrainie znów sprowadzały się do pytań o to, komu nie wolno występować, z kim warto, a z kim nie warto grać, komu należy, a komu nie należy podawać ręki. Wiecie, ile razy o tym rozmawialiśmy przez te cztery i pół roku? To po prostu szaleństwo, jak wiele razy, a przy tym niewiele się zmieniło.

Відповідей поки що немає.
Гість
Напишіть відповідь...

Акаунт

Навігація

Пошук

Пошук

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.