WTA, nie pozwólcie, by świat tenisa przyzwyczaił się do wojny na Ukrainie”

12 września ukraińska tenisistka Dayana Yastremska poinformowała, że rosyjska rakieta zniszczyła mieszkanie w Odessie należące do jej rodziny.
Jastremska udzieliła wywiadu CNN World Sport i opowiedziała o tym, co się wydarzyło:
– To, co spotkało mnie w Odessie, dzieje się na Ukrainie każdego dnia. Rodziny w różnych miastach kładą się spać we własnych domach: jedni snują plany na jutro, a inni już nie obudzą się następnego dnia. Miałam ogromne szczęście, że mnie tam nie było, i cieszę się, że moja rodzina przeżyła, bo nawet nie potrafię sobie wyobrazić, co by było, gdyby ktoś z nas tam był. Myślę, że nas też już by nie było, tak jak nie ma już naszego mieszkania.
– Żyjemy w tej wojnie już od czterech i pół roku. Słyszeliśmy i widzieliśmy tak wiele historii oraz rosyjskich ataków na całej Ukrainie. Ale jak wszystko się zmienia, gdy celem staje się właśnie twój dom i twoje mieszkanie?
– Przez te cztery i pół roku każdego dnia nie wiesz, gdzie spadnie następny pocisk. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że to właśnie ty możesz być ofiarą. Wiem, że za moją historią kryje się wiele innych, a niektóre z nich są o wiele straszniejsze. Ile zniszczonych ukraińskich domów nigdy nie zobaczycie? Ilu matek i ojców nigdy nie udzieli wywiadu? Ilu zabitych młodych ludzi na zawsze pozostanie dla reszty świata jedynie liczbą w wiadomościach? Nie chcę, żeby ludzie mi współczuli. Chcę czegoś innego – aby świat nie przyzwyczajał się do tej wojny. Nie przyzwyczajał się do zdjęć zniszczonych domów, nie przyzwyczajał się do liczb zabitych i rannych, bo za każdą liczbą stoi człowiek.
– Na samym początku wojny wyjechała Pani z Odessy wraz ze swoją siostrą Iwaną, która miała wtedy 15 lat. Przeżyły Pani niesamowitą podróż, nocowały Pani na parkingach, a potem dotarły do Francji i zagrały tam na turnieju. Kiedy teraz spogląda Pani wstecz na te chwile sprzed czterech i pół roku, jak je Pani postrzega dzisiaj? I jak ostatnie cztery i pół roku zmieniły Pani stosunek do życia i świata?
– Wiecie, mam teraz 26 lat, a kiedy wybuchła pełnowymiarowa wojna, miałam 21. Praktycznie całe moje dorosłe życie toczy się na tle tej wojny. Moje życie jest niezwykłe. Jestem zawodową tenisistką. Podróżuję, gram w dużych turniejach, poznaję różne kraje. Ale kiedy zdejmuję strój tenisowy, jestem zwykłą dziewczyną. Jestem córką, siostrą, przyjaciółką, tak jak miliony innych młodych kobiet. Świat z jakiegoś powodu bardzo szybko cię czegoś uczy. To, co dziś wydaje się zupełnie zwyczajne – twój dom, możliwość zebrania się z całą rodziną przy stole, telefon od rodziców czy bliskich – nagle może stać się najcenniejszą rzeczą, jaką kiedykolwiek miałeś. Myślę, że jedną z najtrudniejszych rzeczy w moim życiu, zwłaszcza w sporcie zawodowym, jest to, że musisz nauczyć się wyłączać swoje emocje. Musisz udawać, że nic się nie stało, że wszystko jest w porządku, bo na korcie wszyscy jesteśmy tacy sami. Ale za każdym razem, gdy wychodzisz na kort podczas międzynarodowego turnieju i widzisz ukraińską flagę obok swojego nazwiska, zdajesz sobie sprawę, że dzisiaj oznacza ona dla ciebie o wiele więcej niż kiedykolwiek wcześniej.
– Napisała Pani w swoim poście w mediach społecznościowych, opowiadając o ataku na budynek mieszkalny, i wezwała Pani WTA oraz World Tennis do zwrócenia uwagi na te zdjęcia. Co chciałaby Pani, aby one zobaczyły?
– Przede wszystkim nie chcę, żeby zapomnieli o tym, co się dzieje. Chcę, żeby zobaczyli, że to jest rzeczywistość. Ostatnio nie odczuwam ze strony tych organizacji zbytniej uwagi ani, powiedziałabym, wsparcia. Uważam, że w Ukrainie zniszczono bardzo wiele miejsc. Młodemu pokoleniu bardzo trudno jest trenować i uprawiać sport, i myślę, że mogliby zrobić znacznie więcej, wykorzystując możliwości, które mogłyby pomóc.
– A więc kiedy mówi Pani, że uważa, iż mogliby działać w sposób bardziej ukierunkowany i chce widzieć większą pomoc ze strony WTA, co konkretnie chciałaby Pani zobaczyć?
– Chcę mówić o tym, komu możemy pomóc. A moje główne przesłanie do WTA jest bardzo proste: proszę, nie pozwólcie, by świat tenisa przyzwyczaił się do wojny na Ukrainie tylko dlatego, że trwa ona już cztery i pół roku. Nie chcę, aby rozmowy o Ukrainie znów sprowadzały się do pytań o to, komu nie wolno występować, z kim warto, a z kim nie warto grać, komu należy, a komu nie należy podawać ręki. Wiecie, ile razy o tym rozmawialiśmy przez te cztery i pół roku? To po prostu szaleństwo, jak wiele razy, a przy tym niewiele się zmieniło.
Відповіді