Olijnikowa przekaże Siłom Zbrojnym Ukrainy ponad 2 mln hrywien z nagród wygranych podczas US Open

Trzecia rakieta Ukrainy, Oleksandra Oliinikowa (WTA 41), przekaże Siłom Zbrojnym Ukrainy 2,4 mln hrywien z nagród zdobytych podczas US Open 2026.
Pomoc otrzyma Batalion Systemów Bezzałogowych „Spalah” przy 28. oddzielnej brygadzie zmechanizowanej im. „Rycerzy Zimowego Pochodu”: 2 000 000 hrywien – na zakup niezbędnego sprzętu i części oraz 400 000 – na zakup i przekazanie oddziałowi mikroautobusu dostawczego marki Mercedes.
„Ten rok to dla mnie pierwszy pełny sezon w cyklu WTA Tour, gdzie są zarówno znaczne nagrody pieniężne, jak i międzynarodowe zainteresowanie, co pozwala nie tylko przeznaczyć własne środki, ale także pozyskać darowizny z zagranicy. Oprócz tego, co przekazujemy teraz, w 2026 roku udzieliliśmy naszym podopiecznym wsparcia w wysokości około 150 tysięcy euro. A rok jeszcze się nie skończył. Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda nam się kilkukrotnie zwiększyć tę kwotę. Dla mnie właśnie w tym tkwi sens występów w Tourze” – powiedziała Olijnikowa.
Oleksandra przypomniała również, że w ramach projektu Drones4UA.org trwa obecnie zbiórka 189 000 hrywien na 10 terminali Starlink Mini dla Batalionu Systemów Bezzałogowych „Apache” 81. oddzielnej brygady powietrznodesantowej Sił Powietrznych Sił Zbrojnych Ukrainy.
Відповіді