KIVU: „Musimy od pierwszej minuty pokazywać, kim jesteśmy”

Główny trener „Interu” Christian Chivu podsumował remisowy mecz piątej kolejki Serie A z „Romą” – 2:2.
– Świetna reakcja. Jak ocenia pan ten mecz?
– Zacznijmy od tego... Mecz trwa 90 minut, trzeba było grać tak, jak graliśmy w drugiej połowie. Trzeba reagować. Graliśmy przeciwko trudnej drużynie, na trudnym boisku. Możemy wszystko poprawić.
– Znów znaleźliście się w roli drużyny, która musi nadrabiać straty. W czym tkwi problem?
– Myślę, że próbowaliśmy poprawić pewne rzeczy. Oprócz reakcji wszyscy wiemy, co trzeba poprawić.
– Wejście dwóch napastników z ławki rezerwowych powinno dodać chłopakom sporo pewności siebie.
– Tak, taka jest obecnie piłka nożna. Mogliśmy wprowadzić ich wcześniej, ale czerpię wszystko, co dobre, z tego, co chłopaki robią po wejściu na boisko. Czasami wychodzi lepiej, czasami gorzej, ale ważne jest, by dać z siebie wszystko. Gratuluję wszystkim – swoją reakcją pokazali, że zrobili dokładnie to, co trzeba.
– Debiut Jonesa?
– Tak jak wszyscy, mógł i powinien był zagrać lepiej. Nie mówię o poszczególnych piłkarzach, ale o tym, co zrobili wszyscy. Przed nami jeszcze długa droga, aby osiągnąć poziom, którego nam brakowało w tym miesiącu, ale jestem nastawiony optymistycznie. Nie zadziałały drobne szczegóły, które już się nie powtórzą.
– Czy reakcja może być mieczem obosiecznym?
– Nie sądzę, żeby ktokolwiek uważał się za osobę zdolną do reagowania na trudności i dlatego wychodził na boisko nieprzygotowany od pierwszej minuty. W piłce nożnej jest wiele aspektów: chęć wygrywania pojedynków, praca z piłką i bez niej... Ale dzisiaj graliśmy przeciwko silnej drużynie i wiedzieliśmy o tym. Nie powinniśmy czekać, aż będziemy musieli reagować, możemy rozgrywać takie mecze od samego początku. Musimy zacząć pokazywać, kim jesteśmy, już od pierwszej minuty.
– Bardzo angielski mecz...
– Widzę Serie A, w której poprawiła się intensywność i jakość: zdarzają się momenty, kiedy tempo nieco spada, ale to, co widzę, podoba mi się. Jesteśmy na dobrej drodze i powinniśmy się tym cieszyć. Oczywiście potem pojawią się te same pytania o to, że tracimy zbyt wiele bramek, ale to normalne. Trzeba też umieć wykazać się cierpliwością. Te nowe przepisy dodały szybkości i wyeliminowały przerwy, i właśnie dlatego straciliśmy kilka szybkich akcji „Romy”. Trzeba pogodzić się z tym, że mecze mogą kończyć się dużą różnicą w wyniku. Mi się to podoba.
Відповіді